Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Byla trilogie Pán prstenů režírovaná Peterem Jacksonem nadčasová ve svém prostředí?

Film vznikl v nejlepší možnou dobu* a s nejlepším možným režisérem**. Navíc Peter Jackson udělal tři geniální rozhodnutí:
1. natáčel na Novém Zélandu
2. prostřednictvím webu TheOneRing.net vyzval příznivce Pána prstenů a Tolkiena k účasti na natáčení (spousta prací kolem filmu vznikala na fandovském základě)
3. vybral méně známé, ale kvalitní herce

První díl je výborný, v prodloužené verzi přímo skovstný, asi nejlépe vystihuje atmosféru knihy. I přes tu chválu ale Peteru Jacksonovi vytýkám, že nezvládl druhý díl - jak časově (přidání scény s pádem Aragorna do řeky a jeho "oživením", příliš mnoho času věnoval bitvě v Helmově Žlebu), tak i dramaturgicky (obrácení charakteru Faramira) a pro třetí díl pak zbylo příliš mnoho materiálu, takže se do standardní délky vůbec nevešel třeba konec Sarumana. Prodloužená verze třetího dílu pak trvala skoro 4 hodiny, a to je moc i na mě, jako zarytého fandu Tolkiena...

* Už byly k dispozici digitální triky (bez nich by to opravdu nešlo natočit), ale protože byly drahé a jejich vytvoření trvalo dlouho, musely se použít i klasické kamerové triky

** Peter Jackson je známý "hračička" a má rád i klasické kamerové triky, které se mu v několika případech podařilo i vylepšit a rozšířit (např. starý trik s velkou a malou postavou u stolu rozšířil o možnost pohybu kamery libovolným směrem)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat