Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak česká vláda (ne)zvládá komunikaci v rámci koronavirové epidemie?

To je ale veľmi nebezpečný prístup. So súhlasom vedy sa už v minulosti odohrali rôzne zverstvá, prečo by to malo byť tentokrát iné? Odborné názory si vypočujem, ale keď postrádajú základnú logiku, tak im nebudem slepo veriť. Navyše si vypočujem aj protichodné odborné názory, ktorým sa ale nedáva veľký priestor. Prečo sa ty fixuješ iba na doomsayerov, ktorý podporujú tvoj iracionálny strach? Ja týmto študovaným blbcom nebudem bez rozmýšľania veriť, keď zo seba sypú prognózy, ktoré sa vo vôbec nezhodujú už so zažitou realitou. K tomu si ešte treba uvedomiť, že nepôjdu proti svojim chlebodarcom. Keby si povedali, že jó, serme na to, nemá tu zmysel bojovať proti covidu, tak by z nich mihnutím oka prestali byť celebrity, s ktorými vychádza týždenne XY rozhovorov a skončili by sa ich dni hrdinstva strávené zachraňovaním sveta. Túto pozíciu si oni silou-mocou budú chcieť udržať, takže strašiť budú donekonečna. Stačí sa pozrieť na prof. Flegra. Podivín, ktorý svojimi pochybnými štúdiami mal doteraz sporný prínos vo vede, len málokto ho vtedy poznal, je zrazu celebrita, a to len vďaka tomu, že neobratnými vetami straší o skaze sveta. Ale ak by podobný odborník paniku považoval za prehnanú a opatrenia by kritizoval, tak by ho označili za blázna a konšpirátora, ktorého treba umlčať.

Nech už má ale "odborník" názor akýkoľvek, v skutočnosti je to ale len jeho subjektívne založená domnienka. "Odborníci" vedia o víruse a jeho šírení v skutočnosti rovnaký prd ako my a nariadenia sú len politické rozhodnutia legitimizované odobrením "vedeckej" autority, pričom sa celá pandémia obmedzila iba na internacionálnu súťaž, ktorá krajina bude mať menšiu nominálnu hodnotu denného prírastku nových prípadov.

Ku všetkému sa treba stavať maximálne kriticky (ale nie tak, ako Petr Ludwig so svojou akadémiou kritického myslenia, podľa ktorej je kritické myslenie iba to, čo práve uzná za vhodné). Weaponizovanie vedeckých autorít je veľmi nebezpečný fenomén, navonok sa opierajú o čísla a fakty, postupujú vedecky, ale realitu si typicky ohýbajú v prospech ideológie svojich mecenášov. A kto by už len kritizoval vedecké postupy, predsa len nejaký hnusný konšpirátor alebo šarlatán, že.

Pre podobný príklad zlyhania ultra chytrých vedátorov sa stačí pozrieť ku kolegom klimatológom. Tí nás tiež strašia, že o 5 rokov nastane definitívny koniec (to som zvedavý kto to stihne skôr, či klíma alebo korona), strašia nás 500 ročným suchom ale prognózy sa ani zďaleka nenaplňujú.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat