Prvotně jsem si právě rikal, že by to šlo bez toho středu jak to napsat jen zavěšené, kde rychlost rotace by udržovali řekněme laicky odpružené 'válce' (něco jako spojka u auta) které by konstantní rychlost dle potřeby jen udržovali (bez ní a při změně rychlosti by se měnila i gravitace, nebo by pohyb strojů či lidi uvnitř toho válce nenarušovalo osu pohybu? ) napajené el energií získanou z panelů za účelem nejaké té vlastni autonomie.
Nevím zda je ve vesmíru možné použít ke stabilizaci rotace magnetická síla, nebo polárni motor ? (v podstatě by musela být vyráběna co by znamenalo další potřeba vložení energie, tak vyvozuji že by to bylo spíš nevhodné). Jelikož by rotoval uvnitř konstrukce která v pohybu není byla by IMHO navigace snadnější -- neumím moc kreslit ale myslel jsem to nějak takle :
Rád (ze zvědavosti) bych viděl strukturu válce tak jak to máš na mysli ty docela mě tvá forma řešení zajímá. Nebo snad myslíš něco jako RÁMA ? tam měli tuším i moře ve tvaru válce
(Vím že je můj příklad hloupost, jsme na debatách a myslím že se da normálně diskutovat o čemkoliv, aniž by člověk musel být vyloženě expert nebo znalý v urcité doméně ;) .