Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Automatické spropitné - článek v Lidovkách.

Souhlasím. Proč právě hospoda by měla mít tuhle výjimku/výsadu? Proč ne běžný obchod, kadeřník, instalatér, opravář kol, účetní, notář či průvodce? Pokud mám dojem, že jako hospoda inkasuji za své produkty málo, prostě bych měl legálně zdražit.

Bohužel v USA tenhle systém musím akceptovat (tzv. tip ve výši 15-20%), tam to ale mají dotaženo k dokonalosti. S jakousi průměrnou výši tipu počítají i jejich daňové zákony a podle tržby je následně (rok?) spočítán a příjemcům přičten ke zdanění. Podrobnosti nevím, jejich daňové zákony neznám, bylo mi to takto několikrát vysvětlováno. A nemyslím si, že by to musela být nějaká urban legend, aby hosté obsluhující perzonál politovali a platili. Každopádně se raději najím doma u dcery :) I to mizerné pivo za dolar doma chutná líp jak venku za 4 (+15%).

Kdekoliv jinde (tedy prakticky skoro nikde :-) - protože prakticky nikam do podniků nechodíme) jsem se spropitným hodně při zdi; v případě několikastovkové útraty (dvě večeře, nějaké pivo, kofola, možná kafe) to zaokrouhlím na desetikorunu nahoru. Kdybych měl platit třeba 288, dal bych to asi na 300 (a ne na 290). Nemám ale problém nedat ani halíř, jako v jakékoliv jiné provozovně či v obchodě. Platby kreditkou tohle za mě elegantně vyřešily; opravdu nebudu někde po kapsách hledat pětikorunu, abych ji obsluze podstrčil. Vlastně hotovost už ani nevedu, nepotřebuju.

Nedokážu si představit, že bych měl nějaký tryngelt dostat/očekávat já - přestože se občas s klientem zabavím (či až "naotravuji") mnohem více a déle, než nějaký číšník z hospody U nudle Felixe Holzmanna. V ceně jídla má být obsluha přímo započtena (a je). Že majitel platí svůj perzonál všelijak, je věc mezi nimi, nic mi to tom není. Na rozdíl od Reda si ale myslím, že zaměstnanců v gastru je nedostatek (ale nehodnotím teď situaci kolem korony); nechápu proto, že si nechají sr*t na hlavu a dělají za minimální mzdu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat