Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kdo smažil na teflonový pánvi?

Zdar,

koukal jsem na film z minulýho roku Dark Waters a muzu doporucit. Perfektne zahranej film z pravnickyho prostredi, ikdyz podstatou filmu bylo ono zdravotni sdeleni, ze jsme vsichni v prdeli, na coz jsem teda ziral s vytrestenyma vocima. Slysel jsem samozrejme uz driv, ze Teflon neni uplne zdrava latka, ale ze je to az tak jedovate, jsem teda netusil.

Pritom verim, ze nekde se jeste muze i na tech Tefalovych hrncich a panvich varit i dnes.

Ja sam jsem nakonec nekdy od 2007 teda davno potom, co uz to v USA pravnici resili, tefalovou panev pouzival, takze jsem asi taky dostal poradnou davku. Jestli me pamet neklame, tak nekdy 2012-2013 jsem mel takovou nehodu, pri ktere jsem tefalovou panev spalil a vyhodil, ale pouzival jsem ji minimalne 5 let. Take jsem jeste pouzival sendvicovac potazenej teflonem, ale ten jsem znicil snad dokonce jeste v zaruce, takze dneska muzu byt rad, ze jsem do nej ty vajicka tehdy dal, nacez jsem to potom musel vyhodit.

Co vy, taky jste si nicili zdravi teflonem?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Což o to, člověk je teflonovým výparům celkem odolný, ale ptáci jsou naopak citliví, je to veliké ri…
ahoj 1 25.06.2020 10:40
ahoj 1
Zajimavy. Mama bezne pouziva teflonovy panve a papousek (mnisek sedy) bydlici uz asi 3 roky v obyvak… nový
merlouska 25.06.2020 11:13
merlouska
A taky boty jsou nezdravé. Když se ráno probudím a zjistím, že jsem se večer nezul, tak mi je celý d… nový
Yarda 25.06.2020 12:25
Yarda
Myslim, ze ja mam podobny problem s oblecenim. Topanky si nastastie vzdy vyzut stihnem. poslední
fleg 26.06.2020 10:26
fleg

Což o to, člověk je teflonovým výparům celkem odolný, ale ptáci jsou naopak citliví, je to veliké riziko smrti. pokud máte papoušky, nepodceňujte to.
zde odkaz na diskuzi vedle
https://tera.poradna.net/questions/2973230-papousek-zako-a-teflon

Pokud se vám na to nechce klikat, viz níže výcuc:

... se jednalo o samičku, které už ale zůstalo jméno Karel,....... Pro svou dokonalou krotkost a jistou „profesionalitu“ se stal hvězdou televizního vysílání. Přítel Rudolf Křešťan mu věnoval i fejeton. Byl miláčkem dětí sousedů i všech návštěv .... Už to není. Před několika měsíci jsem si zakoupil teflonovou remosku. ....V polovině září jsem si na ní připravoval kuře. Vše bylo jako obyčejně, zapnul jsem remosku, vložil pokrm, okořenil a celkem si již více o nic nestaral. Jedinou výjimečnou věcí bylo, že jsem neměl, jako obvykle, doširoka otevřené dveře z obytné kuchyně na venkovní terasu, což jinak dělám prakticky celoročně. ..... a náhle se mi koutkem oka zdálo, že se s papouškem děje něco nenormálního – . Zvedl jsem se od stolu a než jsem ke kleci došel, padl pták na její dno. Zde pak během pěti sekund za příznaků akutní dechové nedostatečnosti zahynul. Skutečně to bylo takto bleskové. Rychlost otravy a smrti ptáka byla až děsivá. .... Ještě týž večer jsem kontaktoval kolegy chovatele a veterinární lékaře a ti mne záhy přivedli na diagnózu intoxikace párami z teflonu.I pitvající veterinář (který potvrdil diagnózu akutní otravy párami z teflonu podle typického pitevního nálezu překrvených cest dýchacích a extrémního překrvení plic) mi sdělil, že můj amazoňan není zdaleka prvním, jím pitvaným ptákem s touto otravou.

druhý článek:
Jednoho dne,.. mi přišla od dcery divná SMS: Mami,za všechno můžu já, jdu si hledat práci, abych vám mohla zaplatit škodu. Srdce se mi rozbušilo a hned mě napadlo, že se něco stalo některé arušce. Mé zrychlené kroky vedly do kuchyně. Hned ve dveřích na mě čekal pobledlý manžel se slovy: Ani tam nechoď… Pohled byl zoufalý – tři mrtvé arušky vypadaly, jako když spí. ...... Aby toho nebylo málo, další šok nastal při kontrole inkubátoru. Jedná malá aruška byla mrtvá a zemřeli i oba turakové. Zůstal jen jeden živý ara ararauna.

Společně jsme uvažovali, co mohlo smrt všech ptáčků způsobit. ....... Nic mě nenapadá. Zkusím zavolat kamarádce, která se dlouhá léta zabývá chovem papoušků. S ubrečenýma očima a chvějícím se hlasem jsem jí vše vylíčila. Její první otázka byla, jestli jsme něco nepekli v troubě. ........

Dcera nás chtěla překvapit obědem a rozhodla se pro zapékané brambory. ...... O teflonu a jeho škodlivosti jsem dobře věděla a moje velká chyba byla, že jsem o tom neinformovala svou rodinu. Ale vůbec jsem netušila, že takový pekáč ještě máme. Kamarádka se mě snažila utěšit, že jí se to před šesti lety také stalo a přišla o mláďata žakoušů. …

Ani ve snu by mě nenapadlo, než jsem šla ráno do práce, že tyhle skoro tříměsíční mláďata krmím naposledy. Chtěla bych vrátit čas, ale u mě už to bohužel nejde, ale možná vás, kteří právě začínáte něco smažit na teflonové pánvi nebo strkáte nějakou pečínku do trouby na teflonovém pekáči, vás ještě stihnu včas zastavit. A co vaše rodina, která vám hlídá vašeho mazlíka, když jste v práci nebo na dovolené, ví, jak je teflon škodlivý? Prosím, zamyslete se a udělejte všechna opatření, ať nedopadnete jako já a vaši ptáčkové jako moje arušky a turakové.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru