Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kdo smažil na teflonový pánvi?

A na jakém základě to víš? Po zhlédnutí nějakého filmu? Ve filmu, i když je někdy na základě skutečných událostí se věci zveličují, autorsky se dotváří děj, aby byl film zajímav a úspěšný.
Ano, olovo se v organismu dokáže ukládat. Při větším množství způsobí otravu. Ale... V minulosti se běžně dělaly vodovodní trubky z olova a někde jsou dodnes. Z dnešního pohledu děsivé. Pitnou vodu přivádět zkrz olovo. Přesto není zámo, že by lidé,kteří tuto vodu pili celý život masově vymírali mladí. A to ji někde pijí dodnes a někteří se i dožívají vysokého věku.
Po celou dobu motorismu, až do nedávné doby se do benzínu přidávalo olovo. Do přírody se tak dostaly miliony tun olova. To olovo je v přírodě i nadále, nevypaří se. Jsou známy masové otravy lidstva na olovo? V přírodě se dále nacházejí kvanta olova z projektilů zbraní, všech možných válek, munice myslivců a olůvek rybářů. Přes všechno toto olovo se lidský věk zvolna prodlužuje a nějaké masové otravy se nedějí.
Samozřejmě, ve snaze zlepšit ekologii, protože olovo jistě neprospívá, je snaha přísun olova do životního prostředí omezit.
Olovo se již do benzínu nedává, vymýšlejí se i náhrady do projektilů i rybářských potřeb.
Už z toho důvodu, je velmi malá možnost se s olovem setkat v takové míře, že by mohlo vyvolat otravu. Snad jen pracovníci v průmyslu, kde se olovo používá, by mohli být ohroženi. Ale tam jsou zase přísné podmínky k ochraně.
A teflon? Myslím, že je to obdobné. Sice o nějakém vážném nebezpečí používání teflonu nemám informace, ale myslím, že kdyby tomu tak bylo, byl by dávno zakázán. Teflon je velmi odolný materiál, nejen teplotně, ale i vůči jiným vlivům. Odolává dobře otěru i různým chemickým vlivům. Pokud se v případě pánví používá správně, tedy se nespálí a nezničí nožem a podobně, vydrží mnoho. Tedy, například, když na teflonové pánvi usmažím řízek, tak množství teflonu, které se teoreticky uvolní a dostane do potrviny je tak malé, že by bylo obtížné ho tam i zjistit.
Zkus si představit, kolik takových řízků by jsi musel sníst, abys do sebe dostal jediný gram teflonu?
A pokud se tedy do organismu dostane, co dál? Vzhledem k tomu, že je velmi odolný, organismus jej nedokáže strávit a dříve, než by snad došlo k nějakému vstřebání se vyloučí se zbytky z potravy se stolicí.
Ve světě se používají miliardy kusů teflonového nádobí a o otravě teflonem jsem dosud neslyšel.
V přírodě a přírodou vytvořených se vyskytuje mnoho jedů a škodlivin, které jsou mnohem nebezpečnější, než napřilad teflon.
Tím nechci tvrdit, že není potřeba vyhledávat škodlivé látky, které se často vytvořily kvůli průmyslu, a snažit se o jejich omezení.
Ale je potřeba se na věc dívat s rozumným úsudkem, na základě vědeckých poznatků. Ne proto, že to někdo nějak označil a stalo se to jakousi módou a někdy internetovým šílenstvím.
K tomu můžu uvést příklad z jiného pohledu. Kdysi někdo vyslovil domněnku, že očkování dětí způsobuje autismus. Po internetu se to rychle stalo šlágrem se všemi negativními důsledky. Ačkoliv v celém světě kvůli tomu proběhlo nespočet nákladných studií, nikdy tato domněnka nebyla potvrzena. Přesto se fáma šíří dál a čím dál více rodičů odmítá očkování. Důsledkem toho se znovu začínají šířit nemoci, které se díky očkování považovaly za téměř vymýcené. Pravé neštovice, spalničky, černý kašel, spála, příušnice. Tyto nemoci se označují jako dětské. Ale to neznamená, že jsou tak nevinné. Jsou to nemoci vážné, často zanechávající trvalé následky.
To je mnohem horší, než používání teflonu. :puff::beer:

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat