Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kdo smažil na teflonový pánvi?

Abych moje příspěvky uvedl na pravou míru. :-)
Všechny byly tak trochu z recese, pro pobavení, v reakci na škodlivost teflonu.
Na druhou stranu ale nebyly vymyšlené z ničeho. Všechny se po technické stránce zakládají na skutečnostech.
Ve skutečnosti se používají nádoby s teflonem, řízky se smaží, napití čisté vody nikoho nezabije a snědení kila jahod s ovocným cukrem také ne.
Například problémů s čistou vodou by bylo možno dosáhnout při násilném vypití několika litrů najednou.
A musela by to být opravdu jen voda bez příměsí, například destilovaná. Pivem, limonádou, džusem, či jinými nápoji toho dosáhnout nelze.
Například jmenovaný fyzák nevyvolá osmotický tlak už při koncentraci 0,9% ani při podání do žíly.
Prostě na všem co jíme, pijeme a dýcháme se po fyziologické stránce dá najít něco škodlivého. Dokonce i na jídle a pití zcela přírodního
charakteru. Naštěstí lidský organismus se tomu dokáže bránit a většinu různých škodlivin dokáže eliminovat svými obrannými funkcemi.
Tedy, myslím si, i malé množství teflonu, hliníku, či legovacích kovů z nerezu, vzniklé otěrem z použitého nádobí, organismus prostě vyloučí, jako
jiné zbytky z potravin. Jen pro srovnání množství. Hliník například obsahují některé léky proti překyselení žaludku. Třeba chrom, prostředky pro regulaci cukru v organismu. Tyto množství mnohem přesahují množství z otěru nádobí.
--- No a když už jsem tady, doplním to o cukru, které jsem uvedl jen zkráceně.
Je to taková zajímavost, o které málokdo ví. Většinou se tvrdí, že škodlivý je řepný cukr a ovocný je zdravější. Dokonce se fruktóza dá koupit v obchodě a někteří tím sladí, v domnění že je to zdravé.
Není cukr jako cukr. I škrob je cukr. Základní cukry (ty sladké), jsou glukóza, fruktóza a sacharóza.
Glukóza obsažená například ve vinných hroznech je jednoduchý cukr, který organismus spotřebuje přímo ve svalech a mozku.
Sacharóza je směs glukózy a fruktózy a aby se dala organismem využít musí se v krevním oběhu pomocí určitých látek jako je inzulín rozložit na glukózu. Ale to se děje přímo v krevním oběhu (zjednodušeně řečeno).
Ale fruktóza je trochu jiná. Tento druh cukru se musí nejprve zpracovat v játrech. A ještě k tomu trochu víc složitě. Játra fruktózu nejprve přemění na tuk. Až potom tento tuk organismus zpracovává na energii jako jiné tuky.
A v tom je kámen problému. Zatímco glukóza, a po přeměně i sacharóza představují rychlý zdroj energie, také se nejrychleji v organismu spotřebují. Ale tuk potřebuje další procesy přeměny a také se snadněji jako tuk usazuje. Protože se tento cukr na tuk přeměňuje v játrech, také má snahu se přímo tam i ukládat. To při nadměrném přísunu fruktózy může vést ke zmíněnému ztučnění jater a zdravotním problémům.
Tedy opět abych to uvedl na pravou míru, běžná konzumace ovoce nepředstavuje nebezpečí. Ale například slazení nápojů, čaje, kávy a podobně fruktózou už zcela vhodné není. Zejména pro lidi se sklonem k obezitě, protože to znamená i přísun tuku.
Samozřejmě nadměrný přísun jakéhokoliv cukru může vést k obezitě, protože organismus pokryje potřebu energie snadnou energií z cukru a tuk přijatý i z jiných potravin uloží.
Tak jsem si zase "vědecky" pokecal. Komu to vadí, ať to raději nečte. :-):beer:
A taky... pokud jsem se dopustil některých nepřesností, nebo snad i omylů, promiňte, přece jen jsem spíš elektrikář. 8-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat