Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kdo smažil na teflonový pánvi?

:-D:-D Pravda. O škodlivosti smažení zdejší osazenstvo skutečně nemá ani páru.
A to není zdaleka všechno. Je mnoho věcí, zejména v jídle a pití, co nás může zabít, aniž by většina lidí o tom věděla.
Například většina lidí nemá ani páru o tom, že vypití velkého množství čisté vody může vyvolat značná zdravotní rizika.
Při normálním napití se, menšího množství, se voda v žaludku smíchá s žaludečními kyselinami a vstřebá se do krevního oběhu ve vhodné koncentraci. To ještě neškodí.
Ale pokud se vypije najednou velké množství čisté vody a to čím čistší, tím horší, nejhorší by byla destilovaná, dojde k velkému zdravotnímu riziku. Žaludeční šťávy v tom případě nestačí upravit čistou vodu a ta se vstřebá ve stejné čisté koncentraci. Voda se vstřebá do krevního oběhu a tam vyvolá vlivem silného osmotického tlaku průnik přes buněčnou membránu do krevních buněk.
Osmotický tlak jiné koncentrace vnitřního prostředí buňky a čisté vody je tak silný, že vyvolá silný průnik vody do buňky a její tlakové poškození.
Takto, aniž by o tom lidé věděli, je možno zničit velké množství červených krvinek a vyvolat otravu čistou vodou.
Ze stejného důvodu, lékaři při různých infuzích a podáních léků nitrožilně nikdy nesmí použít čistou vodu. Právě kvůli možnosti vyvolání nežádoucího osmotického tlaku v krevním oběhu musí používat tzv. fyziologický roztok. Používá se roztok 0,9% NaCl, který se shoduje s koncentrací vnitřního prostředí buněk a nežádoucí osmotický tlak nevyvolá.
Zajímavostí je, že vypití i velkého množství piva podobné nežádoucí účinky nevyvolá. Pivo má naštěstí podobnou koncentraci obsažených látek jako fyziologický roztok, takže i při rychlém vstřebání do krevního oběhu nevyvolá nežádoucí osmotický přetlak. :-):beer::beer:
-- A příště třeba o škodlivosti příjmu většího množství ovoce. Málokdo totiž ví o tom, že ovocný cukr fruktóza není tak zdravý jak se myslí. Mimo jiné, například způsobuje nezdravé ztučnění jater, což následně zhoršuje jejich funkci. :-):puff::beer:

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat