Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Korona vs ekonomika - ta ozajstna katastrofa

Na rozdiel od poctu obeti, poctu nakazenych a pod, kde sa drzim veeeelmi pri zemi na rozdiel od ostatnych a nicoho sa neobavam sa divim ludom, ze sa boja IT modelu a vobec neriesia ekonomicke dopady. Tych sa totizto bojim pre zmenu ja.
Btw cital som, ze priemerny vek mrtvych v IT je 79 rokov, ze zo vzorky cca 500 mrtvych malo 99% nejakych vaznejsi zdravotny problem...IT umieraju evidentne len naozal najslabsie kusy zo stada.
Spat k teme...na rozdiel od ludskych obeti, kde som optimista (gratulujujem CZ k takmer 1000 pacientom a ziadnemu umrtiu zatial) som v pripade ekonomiky naopak velky pesimista.
Nemecko malu prudky prepad HDP uz v roku 2019 oproti predpokladu, cize bolo v recesii, v CZ sa to az tak neprejavilo aj ked cisla este nie su oficialne co viem, ale osobne som dostaval spravy o prepustani uz v minulom roku a tento trend mal pokracovat aj tento rok. Ze su ekonomiky CZ a SK previazane na DE snad vysvetlovat nemusim....topia sa Nemci, topime sa spolu s nimi aj my.
A teraz co sa stane tento rok. Aj ked by nastal optimisticky scenar a EU by sa vratila k beznemu zivotu uz v 05/06 2020 vypadok vyroby + recesia bude tak velky, ze lavina ktora sa spustila zavretim velkych vyrobcov sa uz nebude dat zastavit a stredni subdodavatelia stiahnu so sebou aj mensich. Nastane vlna masoveho prepustania a konsolidacie trhu a moj predpoklad je, ze kriza moze byt vacsia ako v roku 2009.
A to sa nebavime este o scenari, zeby sa virus vratil, alebo, ze sa s nim EU nevysporiada skor ako do leta, co je tiez mozne.
Celkom teda nechapem ten strach ziveny bulvarom (dnes som cial nadpis "Juzna Korea ma stovky mrtvych, katastrofa..."...Korea ma 107 mrtvych za vyse mesiaca....ziadne stovky a je po Cine na tom najlepsie) z choroby, ktora evidentne zabija starych prechorenych ludi hlavne a neboja sa sekundarneho efektu, ktory znasobi ucinky uz prebiahajucej recesie v EU/vo svete.
Osobne som chcel tento rok kupit manzelke nove auto a dofinancovat ho uverom, ale pre istotu pockam a odporucal by som asi odlozit v roku 2020 vsetky vacsie investicie a pozicky a bude zaujimave sledovat ako si poradime s touto krizou.
Zaujimave je, ze som na tuto temu nevidel ziadne clanky. analyzy, akoby to nikoho nezaujimali. Vsetci onanuju nad poctom chorych, pripadne uverejnuju sugestivne clanky z IT, rozumiem, ze chcu zasiahnut nizsiu signalnu sustavu cloveka, ale treba sa pozerat aj trosku dalej dopredu, za horizont.
Ak by som sa teda niecoho v roku 2020 bal tak nie nejakeho Covidu, ale to, ze pridem o pracu s hypotekou na krku a nebudem sa vediet zamestnat.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky zajímavý článek https://www.kurzy.cz/zpravy/625117-blackrock-ceske-vlade-ted-nepujcujte/ Amer…
Jan Fiala 19.12.2021 11:59
Jan Fiala
A teď něco pro Flega, nedávno jsme se bavili, jak 3 americke hedge fondy vlastní v podstatě celý svě…
fleg 19.12.2021 13:18
fleg
Přímo se podílí asi 14%, ale nevíme, kolika procenty se podílí v dalších fondech a společnostech, kt…
Jan Fiala 19.12.2021 14:48
Jan Fiala
Přímo se podílí asi 14% V jednej firme, co tie dalsie? Tam je to vyrazne menej, ved si to spocitaj…
fleg 19.12.2021 17:23
fleg
Jistě. Když se podíváš na ostatní staty, které své zlaté rezervy navysují a CNB je prodává, tak je t… nový
Jan Fiala 19.12.2021 17:46
Jan Fiala
Staci se podivat na bankovni radu CNB, co tam je za exoty. Asi neni vcelku divu, ze misto bankeru CN… nový
RedMaX 19.12.2021 20:39
RedMaX
Těžko soudit, jak má zlovirus přímý vliv na cenu energie, nicméně sem dávám malý info. Norské elekt… nový
Pavel 12.02.2022 19:43
Pavel
No jo, přesně tam to zelení komunisti ženou - do prdele. Ono se to pěkně zeleně mluví, ale pár black… poslední
Prasak 13.02.2022 12:32
Prasak

Taky zajímavý článek

https://www.kurzy.cz/zpravy/625117-blackrock-ceske-vlade-ted-nepujcujte/

Americká společnost BlackRock, největší světový správce majetku, varuje mezinárodní investory před půjčováním novému českému kabinetu.

A teď něco pro Flega, nedávno jsme se bavili, jak 3 americke hedge fondy vlastní v podstatě celý svět. Tohle jsem třeba nevěděl:

Společnost BlackRock, jež se podílí na správě investic České národní banky...

A teď něco pro Flega, nedávno jsme se bavili, jak 3 americke hedge fondy vlastní v podstatě celý svět.

Toto som ti predsa uz vyvratil...ano asi 5 fondov sa opakuje ako vlastnici pri viacerych velkych spolocnostiach, ktore su navzajom konkurentmi, ale treba povedat aj b.
Kazdy z tych fondov vlastni len nejake percento akcii, dokopy nemaju ani tych 10% cca, cize ak by sme chceli vidiet v tom sprisahanie(kartel) museli by byt splnenie nasledovne podmienky:
- fondy musia konat v zhode a nakolko su priamymi konkurentnmi toto nepredpokladam, pretoze maju roznych investorov.
- keby aj vsetkych 5 fondov konalo v zhode ich vplyv vo firme je stale vyrazne minoritny. Silne pochybujem, ze ich 10% by stacilo co i len na zvolane valneho zhromazdenia, nieto este na presadenie svojich ludi do predstavenstva, ci vedenia spolocnosti.

Společnost BlackRock, jež se podílí na správě investic České národní banky...

Co nam hovori tato sprava? Defacto nic. Podiela sa kolkymi %? Pretoze to je dolezity udaj. A ako sa podiela? Ze CNb cez ich fondy spravujuce Blackrockom nakupila dlhopisy, akcie, ci ine aktiva? Je nieco na tom, co by stale za zmienku?
Ze CNB v pripade korekcii kurzu CZK nakupuje ci predava na trhu koruny, ci dolare? Je na tom nieco co by ma malo vzrusovat?

Podla mna nie.

Přímo se podílí asi 14%, ale nevíme, kolika procenty se podílí v dalších fondech a společnostech, které opět vlastní další akcie. Asi fakt nečekáš, že by sis někde vyjel, že 3 hedge fondy vlastní přes 50% většiny firem, tak naivni nemůžeš být ani ty.

Teď k ČNB
Co nám tato zpráva "hovorí"? Podle tebe nic, protože tam nejsou uvedena procenta. Ale já jsem nepsal nic o tom, že BlackRock vlastní ČNB!
Podle mne to znamená třeba to, že Black Rock se přímo podílí na rozhodování o investicích ČNB, ať už jako poradní nebo rozhodovací orgán. A je úplně jedno, jestli tam má 10% nebo žádné, pokud má vliv na rozhodování!
A investice ČNB z poslední doby? Třeba nesmyslný prodej zlatých zásob, nesmyslně vysoký nákup EURo rezerv, korekce kurzu CZK atd.

Přímo se podílí asi 14%

V jednej firme, co tie dalsie? Tam je to vyrazne menej, ved si to spocitaj sam z toho videa, co si posielal. Obvinit ich, ze ovladaju dalsie desiatky malych investorov, cez ktorych ovladaju celu spolocnost....to uz je dost pritiahnute za vlasy.

Podle mne to znamená třeba to, že Black Rock se přímo podílí na rozhodování o investicích ČNB, ať už jako poradní nebo rozhodovací orgán.

Zabudol si na sprostredkovanie, navyse poradny nemusi byt rozhodujuci, pretoze vzdy sa rozhoduje tak ci tak zakaznik.

A investice ČNB z poslední doby? Třeba nesmyslný prodej zlatých zásob, nesmyslně vysoký nákup EURo rezerv, korekce kurzu CZK atd.

Nezmyselny z tvojho pohladu. Hodnotit kroky ako obycajny obcan sice mozes, ale velku kvalitu to moc mat nebude. Nie si ekonom, nepracujes tam, nemas interne informacie, takze hodnotit to mozes len naozaj veeelmi zdialky.
Pre CNB tie kroky nejaky vyznam urcite mali.

Jistě. Když se podíváš na ostatní staty, které své zlaté rezervy navysují a CNB je prodává, tak je to zřejmě v pořádku.
Když se nakoupí nesmyslné množství EUR rezerv a ještě se dokupuji další, aby se czk držela dole, pakbje to asi také v pořádku. Jak říkal guvernér, CNB tu není od toho, aby vydělávala nebo měla zisk.

Staci se podivat na bankovni radu CNB, co tam je za exoty. Asi neni vcelku divu, ze misto bankeru CNB rozhoduje nejaka soukroma investicni skupina, kdyz prsknes do CNB podradne bankere, kteri na to nemaji. (A to neni nejaka moje spekulace, to mam od cloveka, ktery se zabyva financnictvim.)
Vidim tam ale mozny zamer, tragicke rozhodovani CNB muze vest ke snadnejsimu prijeti eura, protoze zacnou lidi rikat, ze lepe nez tihle blbci, at si to rozhodujou v EU. ]:(

Těžko soudit, jak má zlovirus přímý vliv na cenu energie, nicméně sem dávám malý info.

Norské elektrošoky. I země se zdánlivě nekonečnými zdroji elektřiny se může srazit s energetickou chudobou

Článek je zamčený, ale je z něj dostupný aspoň kousek:

Protivládní demonstrace. Kompenzace drahé elektřiny. Topení, vaření a pečení nikoli dle chuti, ale situace na burze. Průmysl žádající dotace na proud a posilující komunisté. Nevěříte? Energetická chudoba může zasáhnout i takový ráj, jako je severské Norsko. Neuvěřitelný skandinávský příběh ukazuje, co všechno nás v Evropě možná ještě čeká. Jedním slovem: elektrošok.

To jsme to teda dopracovali. A přitom je ten vysněnej ráj na zemi - Green Deal - teprve před náma. Jakpak asi budeme žít za pár let?

No jo, přesně tam to zelení komunisti ženou - do prdele. Ono se to pěkně zeleně mluví, ale pár blackoutů a elektrika ukusující značné části rodinných rozpočtů v době, kdy jsme na elektrice všichni totálně závislí, může vést k pěkně ošklivým scénářům, že budou zelení lítat z oken. Až budou lidí mrznout a nebude za co do huby, tak se na grýn debil plebs pěkně vysere.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru