Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Proč je dnešní klima "dobře" a případná změna "špatně"?

A ještě dodatek pro ty, co mají jasno v tom, kterým směrem se klima vydá: můžete mi to srozumitelně popsat? I s důvody, proč tomu tak bude?

Na toto ti nikto neodpovie, ked ano bude len varit z vody, nieco sa da predpokladat, ale vediet s urcitostou? Asi tazko.
Klima sa otepluje, ci vplyvom cloveka alebo nie je je pri tvojej otazke irelevantne.
Co sa deje, bude diat sa da z tej vody trosku predsa len uvarit.
Vsimni si, ze v Europe zaciname mat tornada. To tu nikdy nebolo.
Extremne sucha su coraz castejsie, v podstate sa stavaju pravidlom. Zajdi na najblizsie JZD a porozpravaj s predsedom ako je na tom s vodou. Idealne takym, co si pamata aj ako to bolo pred 30-40 rokmi.
Pozri si statistiky priemernych teplot, u nas napriklad http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klimat_operativneudaje1&identif=11903&rok=2019&obdobie=1961-1990&sub=1, zaujimave grafy, ktore tazko spochybni niekto.
Hydrometeorologovia hovoria dokonca o 2 fenomenoch. Prvym je, ze uhrn zrazok dlhodobo klesa, vid http://www.shmu.sk/sk/?page=2049&id=996.
Druhym...a ovela horsim je rozlozenie zrazok. Predtym byvali uhrny rozlozene do dlhsieho casoveho obdobia, teraz mame skor obdobie dazdov a potom obdobie sucha, co samozrejme nie je dobre pre polonohospodarov.
Cize chces nieco uvarit?
Ok, vody bude menej, uhrny budu nerovnomernejsie, a preto sa nebude darit tak polnohopodarom. Cize budu drahsie potraviny.
Budeme svedkami castejsich ukazov ako su veterne smrste, nahle zaplavy (storocne vody), tornada, a striedanie obdobia dazdov a sucha. Co to spravi s ekonomikou si snad domyslis.
Pozri si napriklad https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_tornadoes_and_tornado_outbreaks, ak si z toho spravis graf je jasne viditelne ako nam tu tie vetriky z roka na rok pribudaju.
Takze tudy vede cesta.
A preco tomu tak bude? Trump povie, ze nic take neexistuje sice, ale mne to vychadza, ze ten clovek ma predsa len na to dost podstatny vplyv.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat