Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem ČR musí zavést institut strpění cizince

Budem reagovat len na koniec, pretoze to jedine ma zmysel z tvojho prispevku.

Máš pravdu. ČR nebude zavádět status "strpení", ale současné znění zákona se po implementaci novely z EU podstatně změní v neprospěch pravomocí státu. Takto je to pro tebe pochopitelnější?

V tomto prave nesuhlasim, pretoze ja tam nevidim nic, co by znevyhodnovalo stat a naopak zvyhodnovalo cudzinca. Ak tvrdis, ze novela meni zakon v neprospech statu skus byt konkretny.

Cituji z novely:
Cizinec, kterému nelze udělit azyl … a cizinec, kterému byl odňat azyl … Tento cizinec je oprávněn požádat o potvrzení o strpění.

JaFi...ale toto mohol cudzinec spravit aj dnes aj vcera, aj pred rokom. Umoznuje mu to ten paragraf 78b. Ja budem citovat zo sucasne platneho zakona ok?

§ 78b

Strpění na území
(1) Ministerstvo na žádost cizince rozhodne o jeho strpění na území na dobu nezbytně nutnou,....

Vsimni si, ze sa hovori o cudzincovi, nie azylantovi, cize z pohladu zakona je u prdele, ci ma alebo nema statut utecenca/azylanta (resp mu bol odobraty). Takze toto naozaj nie je novinka!

Takže kecy o tom, že status strpěnce umožňuje rychlejší deportaci jsou nesmysl.

To ja netvrdim, tiez som nenasiel nic take zatial v navrhu ani v zakone.

Sebereš mu azyl a on požádá o status strpění a bude se o něj soudit. Má na to právo. Soud se potáhne roky.

Jafi, ale to moze robit aj teraz a mohol to robit aj predtym. Ved ten Cecenec kvoli ktoremu sa to deje to spravil. Akurat on napadol odobratie statusu azylanta, nie strpenie na uzemi.

A kromě nákladů na strpěnce budeš platit i náklady na soud, protože strpěnec má kromě zdravotního, dávek apod. nárok i na placení soudních nákladů.

Toto mas naozaj overene alebo si to len tak vystrelil? Plati stat za cudzinca so statutom strpenia na uzemi zdravotne poistenie? Ja totizto predpokladam, ze nie. Samozrejme mozem sa mylit, ale nikde som sa nedocital, ze stat prihlasuje do zdravotnej poistovne cudzinca so statutom strpenia. Ty dokonca pises o davkach. Cize Socialna poistovna odvadza podla teba davky za cudzinca? Preco by to preboha robila? Alebo mas na mysli nejake ine davky?
U nas dostavaju azylanti len 40 centov na den aj to len v pripade, ze su z zbernych taboroch MV. Pokial viem do zdravotky sa nahlasuju sami a sami si to aj platia.
Ja som nasiel toto na webe platne pre CR:

Azylant je osoba, která má na území ČR trvalý pobyt v souladu s § 76 zákona č. 325/1999 Sb., o azylu, ve znění pozdějších předpisů. Osobou požívající doplňkovou ochranu je osoba, která nesplňuje důvody pro udělení azylu. Azylantovi i osobám požívajícím doplňkovou ochranu je vydán průkaz o povolení k pobytu, který je veřejnou listinou a obsahuje biometrické údaje a všechny základní informace osob, jako je údaj o formě udělené mezinárodní ochrany, rodné číslo, místo hlášeného pobytu na území ČR, záznam o omezení svéprávnosti, digitální zpracování podpisu azylanta nebo osoby požívající doplňkové ochrany.

Z výše uvedeného vyplývá, že tyto osoby mají stejná práva, jako občané ČR – tedy možnost žádat o dávky státní sociální podpory (§3 zákona č.117/1995 Sb., o statní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů) či o dávky pomoci v hmotné nouzi (§ 5 odst. 1 písm. b) zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů).

Stejně jako v případě žadatelů o dávky, kteří jsou občany ČR, platí i v případě azylantů, že ÚP ČR posuzuje každou takovou žádost individuálně s ohledem na konkrétní situaci žadatele. Není tedy možné dopředu a obecně sdělit, jakou částku nakonec dotyčný obdrží.

Hezký den.

Kateřina Beránková
tisková mluvčí Úřadu práce ČR

Takze to vyzera, ze azylant moze, ale nemusi dostavat davky rovnako ako kazdy obcan CR. Otazne je, ci sa cudzinec so statutom strpenia povazuje za osobu s doplnkovou ochranou. Ak ano moze si zaziadat o davky, ak nie tak nie a ziadne nedostava.
Podstatne je, ze takto to plati uz dlho, takze zase ziadna novinka.
Na zaver si v rychlosti mozeme rozobrat, co prinasa novela.
Stare znenie:

(2) Azylantem se rozumí cizinec, kterému byl podle tohoto zákona udělen azyl, a to po dobu platnosti rozhodnutí o udělení azylu.

vs nove

Azylantem se rozumí cizinec, kterému bylo doručeno rozhodnutí o udělení azylu, a to po dobu platnosti rozhodnutí o udělení azylu. Azylantem se rozumí dále cizinec, u kterého bylo zahájeno řízení o odnětí azylu, a to do doby nabytí právní moci rozhodnutí ministerstva o odnětí azylu, po dobu běhu lhůty pro podání žaloby podle § 32 nebo kasační stížnosti a po dobu soudního řízení o žalobě a kasační stížnosti proti rozhodnutí ministerstva podle soudního řádu správního.

Nejaka drasticka zmena? Ja nic take nevidim. Pridalo sa tam pravidlo, kedy strati statu azylanta. Nic podstatne.
Dalej mame kodifikaciu dovodov na neudelenie azylu, kde sa pridavaju dovody na neudelenie azylu...cize zakon sa sprisnuje.

c) existují oprávněné důvody považovat cizince za nebezpečí pro bezpečnost státu, ve kterém se nachází, nebo d) cizinec byl pravomocně odsouzen za zvlášť závažný zločin a představuje tak nebezpečí pro společnost.

Stale nevidim to znevyhodnovanie statu.
Ok teraz novinka.
Pridavame 8 bod do paragrafu 28.

Cizinec, kterému nelze udělit azyl podle § 15 odst. 3 písm. c) nebo d), a cizinec, kterému byl odňat azyl podle § 17 odst. 1 písm. i) a j), je v případě, že by jinak splňoval důvody pro udělení nebo ponechání azylu, způsobilý k právům uvedeným v článcích 3, 4, 16, 22, 31, 32 a 33 mezinárodní smlouvy22). Tento cizinec je oprávněn požádat o potvrzení o strpění na území podle § 78b, pokud doloží adresu místa hlášeného pobytu na území. Dobu strpění na území stanoví ministerstvo na dobu nezbytně nutnou a je oprávněno dobu strpění na území opakovaně prodlužovat. Ustanovení § 78d odst. 2 až 6 a § 79 odst. 5 se neuplatní.

Toto je asi najpodtatnejsia zmena. Pri sucasnom zakone mohol pravdpeodobne sud argumentovat, ze ked bol ziadatelovi odnaty statut azylanta, ze nema pravo poziadat o strpeni podla 78b. Lenze neviem o aky paragraf by sa sud v tomto pripade opieral. Jedine co novela zavadza je, ze aj po odnati statutu azylanta ma pravo poziadat podla 78b o strpenie na uzemi.
Nie som sice pravnik, ale snazim sa citat s porozumenim...podla mna ma(l) na to pravo po cely cas, pretoze som nenasiel paragraf, ktory by mu toto pravo odnal pokial pride o statut azylanta.
Pokial viem, nic dalsie sa novelizovat nejde, takze mi prosim ukaz, kde je to znevyhodnovanie CR voci cudzincom v tej novele.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat