Řekl bych, že problém je trochu někde jinde... Ani Ženevská úmluva, ani Listina základních práv a svobod, ani azylové zákony prostě ve své době nepočítaly s dnešní situací a nejsou na ni dimenzovány.
Neumí si dost dobře poradit se situací, kdy na doslova hrstku válečných uprchlíků (řekněme jednotky, až pár desítek tisíc - záleží do jaké časové osy to rozprostřeme) se nabalí stovky tisíc lidí, kteří prostě jenom chtějí za lepším. Do toho se zamíchají spící buňky Talibanu, islámského státu a máme tu koktejl, který prostě nemá řešení v intencích, že se vyhoví 100% skutečných uprchlíků a odfiltruje se 100% těch ostatních.
Ty zákony nejsou konstruovány na to, když tady máš kvanta lidí, tvrdících, že "ztratili doklady", "je jim 17 let", "Jsou z Alepa v Sýrii, z Iráku, Eritreje", "Jde po nich Taliban, Asad, ISIS" a různé jiné pohádky. Když vyvrátíš jejich věk, okamžitě jsou schopni přijít s jinou pohádkou. Pokud složitě vyvrátíš vše a chceš je deportovat, tak prostě "zmizí".
No a pokud s těmito lidmi začnou být nemalé potíže, tak je celkem logické, že vzrůstá skupina nespokojených lidí, kteří dokáží oželet to, že by se nepomohlo jednomu z milionu, který by opravdu mohl ztratit doklady, nedokázal nijak (ani svědectvími) doložit svůj původ, nebo nebezpečí které mu hrozí a po vyhoštění by mu mohlo hrozit příkoří...
Já osobně se skutečně nedivím, že lidé už toho mají dost a radikalizují se, když vidí tleskat vyžírky v Bruselu novodobé pirátce, která prohlásí, že okamžitě je nutno dovézt do Evropy dalšího půl milionu těchto lidí z Libye, "
protože tam trpí
". Mám pochopení proto, že už odmítají riskovat další a další problémy, vraždy, znásilňování, no go zóny a podobné vymoženosti tohoto nového kultu...
O to víc mě udivuje, že se tomu někteří lidé neustále diví, odmítají to chápat a jedinou jejich reakcí je "musíme to podstoupit, protože Ženevská konvence...".