Dobrodružství podle úředníka
I kdyby to jeden dětský život mělo zachránit…
„Dětská hřiště plná dobrodružství jsou ohrazená plotem, zabezpečena, provozována a personálně zajištěna v souladu s obecně přijatými zásadami, které povzbuzují rozvoj dětí a často používají vlastnoruční vybavení.“
A my jsme blbnuli na klepadle na koberce za bytovkama.
Mimochodem - u naší bytovky jsme měli asi deset let dětský dřevěný domeček se skluzavkou. Jen gumový dlaždice na přistávací ploše pod skluzavkou. Domek dosloužil, nová skluzavka nebude. Vlastně i houpačky jsme zrušili. Nový pravidla pro veřejně přístupný herní prvky jsou takový, že na to nemáme prostor, ani prachy - vše v okruhu několika metrů obsypat kačírkem, či něčím takovým, certifikovaný houpačky a skluzavky a všechno. Nasrat, děckám zůstalo akorát pískoviště. Ještě zbývá oplotit blízký les, co kdyby se tam děcka náhodou chtěly houpat na větvi? A taky jsou tam strmý stráně a potok!
Jsou i workshopy, kde se otcové naučí správně si hrát.
https://tatohrani.cz/
V mém světě jsou tedy muži a ženy zhruba 50:50, ale pán viditelně žije v jiném světě.
V normálním světě by ten chlap měl chcípnout hlady.
Normální svět skončil.
http://www.zvedavec.org/prispevky2017/06/7301-zbytecne-diplomove-prace.htm
To já jsem měl dětství dobrodružnější. Přechod po zasněženém hřebenu střechy domu, salta z trámů ve stodole s naskládanou slámou a jiné kratochvíle (kouření tamtéž), ve kterých mohlo jít o život. Je divné, že nám to tatíci zakazovali (když na to přišli), a někdy i vlastnoručně ohrozili naše zdraví na "půlkách".
Taky jsem to zažil. "Neskákejte z těch hambálek do toho sena!! Je v něm někde zahrabanej čert!!" Pak nás pan S...... vyhnal ze stodoly.
Ve školce jsme na zahradě měli jako prolejzačku takový ten ohnutý železný žebřík. Ale daleko oblíbenější bylo v rohu zahrady torzo Zetoru 50....
Jenom jestli je s uzavíratelným víkem a písek je pravidelně měněn. Zda musí být certifikovaný a kalibrovaná velikost zrnek zatím nevím.
Hele, pokud se tu má vychovávat typizovaný euroobčan (ideální by byl vzor "Lupina", k načtení ve Farmě zvířat), musí tu být pořádek a platit jasná pravidla. Žádná anarchie, žádné výmysly.
Nečetl jsem. Nešlo mi to. 1984 a Konec civilizace jo. Pán much je taky inspirující.
+1
Ten vlevo, po zádech padající človíček, ten je úžasný.
Ten nepadá,je na nějakém laně nebo houpačce,jako ten napravo od něho.Jsou tam vidět ty závěsy nahoře.
Jeden nestačí žasnout. Za takové věty asi upálili Mistra Jana.
Představila jsem si, jak dětské hřiště plné dobrodružství vlastnoručně zhotovuje své vybavení. (–:
Spíš to vlastnoručně zhotovují ty zásady.
Ve vztahu ke hřištím by tam bylo která.
Znovu jsem si četl tu tvoji úvodní citaci a nějak mi vytanula myšlenka...
To hřiště prostě postavíme, i kdybychom měli ta děcka pozabíjet!
Fantastické na tom je, že oni staví Dětská hřiště plná dobrodružství už jako hotovou věc, danou projektem!
Potom by tam mohl přijít člověk v tísni se skautem a ukázat dětem, jak si správně hrát.