Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Neomezená mobilní data v ČR

Ahoj,
tak tu máme nějaký náznaky v podobě neomezených dat. U T-mobilu na dobu prázdnin, u Vodafonu na furt, i když to má háčky, trochu o tom třeba tady.
Vodafone to udělal ve stylu chytré horákyně - data neomezená, přitom omezená (rychlostí) a ještě podmíněná (odběr služby pevnýho internetu).
Co tím však sleduje T-mobile? Finančně z toho prakticky nic nemají, chtějí tím nalákat zákazníky? Já bych za tím viděl něco jako test infrastruktury a zjištování chování zákazníků, když dostanou neomezený data prakticky všichni, kdo o ně mají zájem. Podle toho pak můžou vyprofilovat novou nabídku. Ale jak už to u našeho mobilního kartelu bývá, bude to opět nějaká vychcávka.
Kdysi jsem četl o tom, jak to mají (tuším) ve Finsku - data mají všichni bez limitu, omezení je pouze rychlostí. Kdo chce sosat rychleji, zaplatí si dražší paušál. To by se mi docela líbilo, většině lidí základní připojení stačí, kdo chce sledovat videa a sosat velký objemy, připlatí si. Toho se u nás dočkáme tak za dalších 20 let.

Předmět Autor Datum
Z mého pohledu je to také úlitba bohům - chystá se dražba frekvencí pro 4. mobilního opa a navíc ČTÚ… nový
Kurt 20.06.2019 09:48
Kurt
Já jsem skutečně rád, že tímhle se zaobírat nemusím. Data v mobilu cíleně nechci (vím, jsem bílá vrá… nový
L-Core 20.06.2019 19:28
L-Core
Já chci, ale nepotřebuju jich kvanta. Nepotřebuju projíždět YouTube a online muziku kdekoliv, ale ch… poslední
Prasak 20.06.2019 20:10
Prasak

Z mého pohledu je to také úlitba bohům - chystá se dražba frekvencí pro 4. mobilního opa a navíc ČTÚ konstatoval, že na trhu nepanuje dostatečná konkurence. Když to konstatoval minule (to se psal rok 2013), tak se velká trojka raději sama rozhodla založit vlastní virtuální opy (BLESK, Kaktus, Sazka, Mobil.cz,....) a protože zároveň musela na nátlak ČTÚ vytvořit velkoobchodní nabídku, umožnila tím také přístup do svých sítí skutečným virtuálům.
Teď tedy najednou začínají nabízet neomezená data, o nichž dosud tvrdili, že to nelze a že by mobilní připojení suplovalo to pevné (zároveň ale pro své stacionární zákazníky - tedy ty LTE modemy - nabízeli lepší podmínky, než pro mobilní telefony, čímž popírali sami sebe).

Já chci, ale nepotřebuju jich kvanta. Nepotřebuju projíždět YouTube a online muziku kdekoliv, ale chci být online - přečíst si zprávy, komunikovat s rodinou, navigovat mapy... míval jsem 1,5 GB a videa jsem si raději pouštěl jen výjimečně, teď mám 5 GB na měsíc a chování jsem nezměnil, ale někteří by to sosli za den (zvláště mladí).
Kdyby však byly data neomezený, tak bych si nějaký to video pustil i častěji. Omezení rychlostí třeba na těch 5 - 10 Mbit by mi až tak nevadilo, ono to tvrzení operátorů, že by to lidi používali i doma místo pevnýho připojení, by bylo reálný. Při omezení rychlosti by se doma raději připojili na domácí WiFi a jeli na vyšší rychlost. Možná by nebyla ani špatný nějaký denní FUP, kdy by prvních třeba 500 MB bylo plnou rychlostí, pak to krouhnout na těch 5 Mbit, protože jinak k čemu by byla mobilní infrastruktura, která umí velmi vysoký rychlosti?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru