Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Skaza civilizacie v blizkej dobe

Kedze (tusim L-Core) mi odofftopicoval Huawei spravicku o tom ako ludstvo zahynie a je to celkom zaujimava tema rozhodol som sa presunut ju sem.
Na rozdiel od inych nepovazujem tam navrhnute scenare za realne.
1. Islam
Islam (radikalny) sice nebezpecny je, ale za prve islamizacia by trvala desiatky rokov, za druhe Islam bude pohlteny modernou dobou, proste sa vyvinie ako krestanstvo. Samozrejme problemy boli su a budu, ale oproti inym pravdepodobnejsim scenarom mi tento pride ako najmenej nebezpecny.
2. Voda
S vodou sa strasi uz roky, je jej naozaj menej, ale...nie je nahodou cela Zem uzavrety ekosystem? Voda sa proste nestraca, len sa presuva medzi nebom a zemou, aj ked vodu vypijeme tak stale plati zakon zachovania energie...proste vody na zemi neubuda, mozno je jej menej v atmosfere, viacej v moriach, menej v zemi, takze navonok sa to javi ako sucho, ale urcite nam nemizne dakde vo vesmire. O vodu sa teda nebojim, aj ked je mozne, ze budeme musiet vo velkom odsolovat v buducnosti (mozno my nie, ale primorske staty ano). Vody je a bude stale dost, otazka je ako bude dostupna.
3. Pocasie
Toto je asi najvaznejsi problem, aj ked Donald T z obce W tvrdi, ze globalne oteplovanie neexistuje. Pocasie sa meni, sucha pribudaju, zaplav tiez, v Europe sa zacinaju zjavovat tornada, vplyv na polnohospodarstvo je obrovsky. Staci par katastrof a ceny potravi vyletia do vysin a zacnu socialne nepokoje...nastupi autokracia, armada a policia. Toto je velmi realne.
4. Problem v potravinovom retazci
Tazko povedat kolko % plodin opeluju napriklad vcely, takze tvrdit, ze po hromadnom uhyne vciel (napr nejaky mor) by doslo ku katastrofe je odvazne. Vcely nie su jedinym opelovacom a netrufam si teda odhadnut, co by sa stalo ak by zmizli zrazu...ale urcite by to silne zakyvalo s nasou potravinovou sebestacnotou a boli by problemy ako v bode c.3.
5. Globalny vojensky konflikt
Aj ked sa USA, Cina a Rusko neustale dotahuju myslim si, ze pri moci nie je nikto kto by rozputal globalne jadrove peklo, takze tento scenar az tak pravdepodobny nie je. Navyse ludstvo uz bolo ku jadrovej katastrofe niekolkokrat velmi blizko a vzdy zvitazil rozum nad blbostou.
6. Skaza ala Rim
Velmi realne, ono to vidiet uz dnes, ked nad niektorymi rozhodnutiami a nazormi zostava rozum stat. Ludia podvedome utiekaju ku sile, preto stupa sila extremistov, ktori nic okrem sily neponukaju. To, ze sa zacne napriklad EU rozpadat zvnutra ak v jednotlivych statoch preberu moc extremisti a populisti je velmi, ale velmi realne.
Je to preto, ze sa mame tak dobre ako nikdy predtym, a preto vela vymyslame.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat