Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak u blbých na dvorku.. (spíše ještě blběji)

https://www.novinky.cz/ekonomika/505478-dvoji-kvalita-prodejci-rucit-nechteji.html

Takže maloobchodníček musí zaručit, že Milka, kterou koupí třeba v Makru, je
- buď naprosto stejného složení jako ta v Německu
- má jiný obal než ta v Německu.
Jinak až 50 mega a šlus.

Pěkně to pan ministr zemědělství vymyslel. Za čí zájmy asi kope? Koho to má zlikvidovat?

Citace mluvčího MZe hovoří za vše:

„Provozovatel provozující maloobchod s potravinami si jako profesionál v oboru musí zajistit, že od svých dodavatelů odebírá potraviny, které jsou v souladu s potravinovým právem, a to nejen ve vztahu ke dvojí kvalitě potravin“

Oni to mají obchodníci stejně veselé. Nedávno jsem posílal dotaz na SZPI, kdo odpovídá za problém s neodpovídajícím složením potraviny, které se následně objevují na serveru Potraviny na pranýři.

Dobrý den, již delší dobu hloubám nad tím, kdo je zodpovědný za situaci, kdy složení výrobku na obalu neodpovídá skutečnosti. Například masová konzerva obsahuje méně masa, čokoláda méně kakaa. Je "vinen" a bude potrestán prodejce (konkrétní maloobchod) nebo výrobce případně dovozce výrobku? Selský rozum jednoznačně viní výrobce/dovozce; je tomu skutečně tak? Prosím o informaci, případně odkaz na příslušný zákon a §.

No a výsledek?

pokud je zjištěna jakákoliv nesrovnalost, je odpovědný za daný problém z našeho pohledu (sankci hradí) ten subjekt, u kterého byla provedena kontrola (může se tedy jednat o výrobce, sklad, prodejce). Hodnoty sankcí se stanovují ad hoc (dle rizika pro spotřebitele, velikost subjektu, zda se jedná o opakující se problém u stejného subjektu, apod.) - maximální hodnoty sankcí jsou uvedeny v zákonu č. 110/1997 Sb.

Běžnou praxí je, že mají podnikatelé mezi sebou v rámci svých dodavatelsko-odběratelských vztahů smluvně ujednáno, že si sankce proplácejí, pokud prokazatelně nešlo o problém na straně prodejce.

Už to vidím, jak například například inkasuji od Agrofertu obdrženou pokutu, že kontrolovaný salám, který místo x% masa ho tam měl y%…

Samozřejmě, pokud prodává prošlé, zkažené, plesnivé potraviny, není co řešit.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
kdo je zodpovědný za situaci, kdy složení výrobku na obalu neodpovídá skutečnosti Je v tom pěkný bo…
IQ37 22.05.2019 15:00
IQ37
Viník těch rozdílných produktů je - podle mě - jasný. Výrobce. S tímhle si dovolím nesouhlasit. Vý… nový
Kurt 22.05.2019 15:46
Kurt
Budiž. Ale vina maloprodejce (tedy ne řetězce, který si nechá vyrobit párky bez masa) třeba za to, ž… nový
L-Core 22.05.2019 15:57
L-Core
Výrobce vyrobí to, co si zákazník zaplatí. Možná tomu tak opravdu je, ale nejsem si jistý, jestli n… nový
IQ37 22.05.2019 21:45
IQ37
Výrobce vyrobí, někdo doveze, zákazník nechce. Co teď s tím (Neruda se v hrobě otáčí)? Vyhodí se to.… nový
mif 24.05.2019 17:08
mif
Někde jsem nedávno zaslechl, že markety "vyhážou" kolem 60% neprodaného zboží... Fakt hnus! Půjdeme… poslední
IQ37 24.05.2019 17:27
IQ37
Jak u blbých na dvorku.. Trošku z jiného soudku, ale taky značně výživného: zde . Původně (ještě dn… nový
mif 22.05.2019 16:21
mif

kdo je zodpovědný za situaci, kdy složení výrobku na obalu neodpovídá skutečnosti

Je v tom pěkný bordel. A jediný výsledek je ten, že naroste kolem toho byrokratický aparát. Obyčejný spotřebitel tyhle "rozdíly" nemá šanci rozpoznat. Takže to zůstává na všelijakých "čojkách", které toho zboží, za současného počtu kontrolorů a provedených kontrol, odchytí promile z promile...

Viník těch rozdílných produktů je - podle mě - jasný. Výrobce. Házet ty povinnosti na hlavu nějakého prodejce, je nesmysl (typické pro ČR).

Viník těch rozdílných produktů je - podle mě - jasný. Výrobce.

S tímhle si dovolím nesouhlasit. Výrobce vyrobí to, co si zákazník zaplatí. Pokud si Tesco objedná párky za 40 Kč/kg, tak mu je prostě výrobce vyrobí. Jasně, může říct, že se pod 50 Kč nedostane, ale tím riskuje, že se najde někdo jiný.

Budiž. Ale vina maloprodejce (tedy ne řetězce, který si nechá vyrobit párky bez masa) třeba za to, že nějaké keksy obsahují stopy arašídů, o čemž se na obalu nepíše?

Každý den mi chodí do mailu svodka pochybení, objevených SZPI. Jsem přesvědčen, že za velkou většinu složením "neodpovídajících" potravin prodejce nemůže (pokud si tedy nenechá drek vyrobit a výrobce je tak hloupý, že na obal nechá vytisknout bludy).

Výrobce vyrobí to, co si zákazník zaplatí.

Možná tomu tak opravdu je, ale nejsem si jistý, jestli náhodou výrobce nenabízí už hotové výrobky bez toho, že by si je "zákazník = market, či prodejce" objednával na míru. Je možné, že to funguje oběma způsoby.

Někde jsem nedávno zaslechl, že markety "vyhážou" kolem 60% neprodaného zboží... Fakt hnus! Půjdeme chodit stát fronty u kontejnerů? Jsem na tom tak zle, že jsem už včera utratil všechny prachy z příštího důchodu! :-)

Možná je to blbě napsané. Ty markety "vyhážou" všechno, co neprodají...

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru