Osobně si myslím, že ten problém bude trochu hlubší, než jen otázka IQ... Znám dost, řekněme prostých lidí, kteří prostě zemana volit nepůjdou. Proč? Protože i když jim nebylo dáno, mají jakousi "sociální inteligenci" a z duše se jim příčí jeho lži, intriky a msty. Na to člověk opravdu nemusí být vědátor, aby si dokázal vyhodnotit, zda je někdo "férový hráč", nebo prostě a jednoduše bezcharakterní zmrd.
Co vnímám já, je, že ten "standard" nějakého chování se stále více posouvá a můžeš to vidět na různých diskuzích. Kdy jsi naposledy četl něco jako "Aha, promiňte, to jsem nevěděl, spletl jsem se, máte pravdu. Díky" Já už teda pár diskuzí četl, i se zúčastnil a co mi hlava nebere je, že nachytáš člověka při evidentní lži, nebo nevědomosti, napíšeš, ozdrojuješ, poodkazuješ a prostě nic! Buď diskuzi smaže, pokud to jde a pokud ne, tak buď nereaguje, nebo napíše něco ve stylu "stejně je to tak, jak říkám já a dál už se tom nebudu bavit". Toto mi připadá, že se stává běžným komunikačním prostředkem a mají na tom vinu právě "vzory" jako je zeman = "splést se je něco špatného a přiznat chybu ukázka slabosti!" Často nemusí jít ani o politická témata. Tuhle jsem viděl na facebooku zajímavou matematickou hádanku a lidi se byli schopni hádat o špatném výsledku. Chápeš to? U tak exaktní věci, jakou je matematika, tam prostě neplatí "alternativní pravda", správný výsledek je vždy jen jeden. A když jim výsledek vysvětlíš, co myslíš, že následuje?