Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Parlamentní volby 2017

O symbolu státnosti jsi ale psal ty. ;-)
Technicky vzato, samotná možnost řídit kurz měny je krajní až extrémní možnost, kterou využívají centrální banky velmi zřídka (předtím inflaci řídí pomocí úrokové sazby). Znova ale opakuji: v okamžiku, kdy se nasadí euro, stáváš se součástí daleko většího celku, který sám o sobě je daleko odolnější, než malá zemička s malou ekonomikou.

Souhlasím, že lze ztrátu vnímat jako oslabení státnosti, pokud tuto státnost pokládáš za něco, co vzniklo rozpadem velkých státních celků po 1. světové válce (čemuž po 300 letech habsburské vlády rozumím, byť s tím nesouhlasím). Státnost je přece definována něčím úplně jiným, po ajťácku jednoduše řečeno "procesně", tj. že jsou jasně dány zákony a procesy, podle nichž se celá společnost řídí. Vlajka a další státní symboly jsou významným, avšak vedlejším znakem.

OT: v době, kdy je česká zástava používána jen v případě sportovních událostí a státní svátky jsou považovány za optimální příležitost jet na chalupu rejt záhonky nebo navštívit celodenně chrám konzumu, nepokládám "záchranu měny" z hlediska státnosti za podstatnou. Asi jsem nenapravitelný idealista. ;-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat