Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Parlamentní volby 2017

Čistě teoreticky... (sám považuji zakazování jakýchkoliv myšlenek za nesmysl).
Zakazování čehokoli není pro žádný stát žádný problém, jde jen o definici zdroje. Ideologii zakazovat lze (i když je to z prinicpu neúčinné, jak chceme zakazovat myšlenkový směr?), náboženství (uznané) zakazovat nelze. Ale lze náboženství prohlásit za idelogii, případně ideologii za náboženství. Když se chce... :-)
Vím, že to bude znít jako pitomost, ale na základě vnějších znaků je možné považovat nacismus za náboženství (dle přístupu vyznavačů zcela jistě), stejně tak je možné považovat islám za ideologii.
Zjednodušeně a to co je podstatné - nelze zakazovat šíření myšlenek, je-li uznán náboženský základ, u ideologického základu lze.

Malý praktický příklad. NSSJ (svědkové jehovovi) jsou u nás uznáni jako náboženská společnost (ne kasta!). Oficiálně nevyučují nauku o křesťanské neutralitě a svatosti krve (prakticky odmítání transfuze krve) - na přímý dotaz MK ČR toto popřeli.
Praxe je ale jiná. Když jsem se o to zajímal v 88' (kolega v práci byl jehovista) zcela jednoznačně mně vysvětloval, že existují i jiné možnosti, než transfuze krve a ta samotná je nepřípustná.
Na začátku devadesátých let jsem byl svědkem rozpadu manželství, kdy otec byl svěděk jehovův, matka ne a dcera hemofilička (nebo to byla nějaká podobná nemoc, vyžadující transfuze krve, nejsem doktor). Zní to jako typický příklad odpůrce NSSJ, ale přesně takhle to bylo.
No a celkem nedávno odmítání transfuze krve potvrdila manželce kolegyně z práce (jehovistka).
Takto lze jakoukoli "podivnou" myšlenku schovat do náboženství. Kdyby byla schována jen v ideologii, stát "by s ní zatočil" zákazem ideologie.

Ale to jen tak mimochodem. Zakazovat náboženství s půldruhou miliardou věřících je nesmysl už z praktického hlediska.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat