Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Katalansko sa buri

Vcelku s pobavenim sledujem pokusy Katalanska o odtrhnutie a hoci nesledujem ich tlac viem asi, co sa tam pise. Hnusny Madrid, zvysok Spanielska nas vyuziva, my doplacame na nich, samostatne Katalansko bude lepsie...atd.
Usmevne...ak by sa aj Katalancom podarilo odtrhnut tak su v p...kockovanej zasterke. Roky by bojovali za uznanie u ostatnych statov, Spanieli im budu robit naprieky a hlavne budu mimo EU a ich hospodarstvo sa do roka zruti. Nemaju okrem vykrikov samostatnosti pripravene nic, vlastna mena, koncepcia hospodarskeho vyvoja, zmluvy, vlastna armada a policia a vsetko ostatne, co potrebuje dobre fungujuci stat.
Po burlivych oslavach nezavislosti by za par mesiacov ludia zistili ako zle sa im zrazu zije a ako to bolo dobre, ked neboli este samostatni.
Neviem si osobne predstavit akykolvek novovzniknuty stat na uzemi Europy, ze akoby sa prebijal v tomto svete, nieto este stat posatveny na etnickom principe a vytvoreny proti voli vsetkych ostatnych.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Roky by bojovali za uznanie u ostatnych statov, Spanieli im budu robit naprieky a hlavne budu mimo E…
XoXoChanel 04.11.2017 18:41
XoXoChanel
Vsetko co si vymenoval je sice pekne a ja s tym suhlasim, ale zabudol si na jedno. Katalansko nie je…
fleg 05.11.2017 15:55
fleg
ale s DPH a clom Bez DPH a clo je pár procent. Obchoduji se zeměmi mimo EU běžně a DPH se neřeší. P…
MadMike 09.11.2017 11:59
MadMike
Obchod tvori nielen obchod medzi firmami, ale aj priamy predaj, takze isty vplyv DPH tam vzdy je. Na…
fleg 10.11.2017 10:26
fleg
Obchod tvori nielen obchod medzi firmami, ale aj priamy predaj, takze isty vplyv DPH tam vzdy je. V…
MadMike 10.11.2017 11:26
MadMike
Clo sa pohybuje od 3-11% v zavislosti od druhu tovaru. Podla mna to problem je, inak by Briti uz bol…
fleg 10.11.2017 11:35
fleg
Clo sa pohybuje od 3-11% v zavislosti od druhu tovaru. To sisi vygůglil pěkně, ale špatně. Toto pla…
MadMike 10.11.2017 12:07
MadMike
Než rozpad, tak raději důkladnou reformaci. nový
Prasak 10.11.2017 13:37
Prasak
Nějakou EU s lidskou tváří? Něco podobného tady už zkoušeli jejich předchůdci. poslední
karel 10.11.2017 15:40
karel

Roky by bojovali za uznanie u ostatnych statov, Spanieli im budu robit naprieky a hlavne budu mimo EU a ich hospodarstvo sa do roka zruti. Nemaju okrem vykrikov samostatnosti pripravene nic, vlastna mena, koncepcia hospodarskeho vyvoja, zmluvy, vlastna armada a policia a vsetko ostatne, co potrebuje dobre fungujuci stat.

• Nemohu souhlasit.
• V katalansku jsem bydlel nekolik let, necelé 2 roky i na jihu, tak ty jejich 'zivotni' pomery trochu znam.
Ze nemaji vlastni policii neni pravda, ne ze jen maji vlastni katalanskou polici "mossos d'esquadra" (v zemich jako FR, SP, IT je i vojenska policie, jako Gendarmerie ve Francii, Guardia Civil ve Spanelsku, Carabinieri v IT), ale i svou ekonomiku kde nejsou nejak hospodarsky zavisli na SP, velké % jejich vydelku tvori i turismus (Barça, krera patri mezi nejnavstevovanejsi mesto SP vubec), nakych 30% celkového exportu Spanelska pochazi prave z Catalanska, kolik v CAT sidli spolecnosti si nedokazu ani troufnout vycislit.
* Maji i své vyrobky od syru az po nejaké jejich 'botifarra catalana", pristavy, olivové pole, jak vlastni rec 'Català', tak i své tradice etc, ono Catalanci ([i]nejbohatsi region Spanelska vubec) fungovali sami v podstate uz davno predtim, Baskové by to meli pri oddeleni horsi, ale kdyby dostalo katalansko nezavislost, tak by ho chteli i oni oddeleni od SP, myslim ze si hodne lidi vzpomene na anti politické atentaty od Basque ETA..

PS : Nebyt Catalanska, tak by spanelka krize co byla pred lety dopadla mnohem hur, (za me vladl SP jeste Aznar).

Vsetko co si vymenoval je sice pekne a ja s tym suhlasim, ale zabudol si na jedno. Katalansko nie je cleno EU, akonahle by sa odtrhli a EU ich neuzna (co neuzna lebo nepojde proti Spanielsku) je Katalansko ekonomicky izolovane.
Samozrejme moze dalej vyvazat produkty do EU ako doteraz, ale s DPH a clom, moze sa pokusat dalej zit s turizmu, ale tomu neverim, zeby nesli do prudkej inflacie, pretoze uz teraz sa ozvalo zopar firiem, ze odtial odidu akonahle bude Katalnsko mimo EU.
Su sice bohatsi ako zvysok Spanielska, ale urcite nie natolko, aby mohli bez ujmy prezit.
Staci sa pozriet ako lepi ovela bohatsiemu Anglicku z odchodu z EU...odhlasovali to a teraz sa boja co bude potom.

Obchod tvori nielen obchod medzi firmami, ale aj priamy predaj, takze isty vplyv DPH tam vzdy je. Navyse nie je jedno, ci nakupujes bez alebo s DPH, mna osobne pred rokmi potesilo, ked som zistil, ze pri nakupoch z CR je mi fakturovana ciastka bez DPH.
Clo je cca 10%, co je pri dnesnych marzach v urcitych odvetviach viac ako dost.

Obchod tvori nielen obchod medzi firmami, ale aj priamy predaj, takze isty vplyv DPH tam vzdy je.

V tomto případě minimální.

Clo je cca 10%

Jak na co a asi i odkud (neznám logicky všechna cla), já jsem ještě nikdy neplatil clo nad 3% (Čína, Indie, Kanada a USA).

Podle mě DPH a clo není problém.

Clo sa pohybuje od 3-11% v zavislosti od druhu tovaru.
Podla mna to problem je, inak by Briti uz boli davno odideni, takto len natahuju cas a asi vedia preco.
Ako som povedal ja to Katalancom zelam nech sa odtrhnu (aj ked podla prieskumov je len cca 50% ludi za odtrhnutia a to nie je ako 98% na Kryme alebo 110% v KLDR pri vobe vodcu;o)), velmi rad by som bol keby sme v Europe aj takyto priklad kam vedu separastiticke snahy a blbe nacio vasne.

Clo sa pohybuje od 3-11% v zavislosti od druhu tovaru.

To sisi vygůglil pěkně, ale špatně. Toto platí pouze pro elektroniku. Obchoduje se i s jinýma věcma. Nicméně po kouknutí do TARICu ti musím dát částečně za pravdu, není to tak málo jak jsem si myslel. Třeba na hadry z číny je to přes 16 proc. a to už je sakra cítit.

Každopádně EU v současné podobě je prostě SHIT a kvituji jakoukoliv snahu toto změnit. I kdyby to znamenalo rozpad EU (nikoliv to, že ji sem tam opustí nějaká země, souhlasím s tím, že pro nás by to byla skoro sebevražda).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru