Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kvalitní víno

Nejsem znalec vína, spíš se považuji za milovníka vína :-).

Ono pro dobrý výběr je docela potřeba znát, co se s vínem vlastně při jeho výrobě děje a jaké základní faktory ovlivňují výsledek. To je to, co dává těm "významům" smysl. Rozhodující je vždycky množství cukru v ovoci. Druhým faktorem je doba zrání.

Přívlastky se obecně dají seřadit vzestupně (přičemž poslední bývá nejdražší), přičemž každá kategorie (jsou to státem normované kategorie) znemený určitou cukernatost vstupní suroviny:

Pozdní sběr - víno se nechává zrát déle
Výběr z hroznů - ze sesbíraných hroznů se třídí ty lepší
Výběr z bobulí - ze sesbíraných hroznů se obírají ty lepší bobulky
Ledové víno - víno se sbírá při prvním mrazu, ke sběru se vyráží ještě v noci (první mrazíky jsou obvykle v noci) a zpracovává se ještě zmrzlé, kdy voda je proměněná v led, takže je jí méně při mačkání.
Slámové víno - víno se nechává po sesbírání volně schnout na slámě v suchém prostředí, voda z něj se pomaličku vypařuje.

Kromě pozdního sběru je neseženeš v řetězcích, protože ty kupují na kvantitu a tohle jsou zcela maloseriové věci, které se dělají ručně.

Abys nebyl z těch hodně speciálních vín potom překvapen - chutnají dost jinak, než běžné stolní víno a rozhodně se nepijí po dvoudeckách. To je na ucucávání z malých skleniček.
A ani extra stará vína nejsou nic moc. Při výrobě se počítá zhruba s nějakou dobou zrání. Víno určené na pětileté zrání by po roce nebylo dobré a ani víno stolní určené po roce ke spotřebě by se za pět let nedalo pít. Je blbost schovávat si darovaná vína na zestárnutí. Po určité době zrací proces zpotřebuje všechen cukr a je konec.

Já osobně ze supermarketů víno téměř nekupuju. Když už jsem k tomu okolnostmi donucen, sahám obvykle po osvědčených českých velkovýrobcích - byť, zejména u levnějších vín, hrozny v drtivé většině případů nejsou vůbec z Čech. Mám výhodu v tom, že žiju ve vinařské oblasti, takže v místních vinotékách najdu osvědčená místní vína. I pro stolní víno k popití, nebo třeba pod maso nebo na svařák raději dojdu do vinotéky. Mají stáčené ze sudů a rádi ti řeknou jeho původ. Což se u levných vín ze supermarketu těžko dozvíš. Není drahé (50-60Kč/l) a je kvalitní.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat