Užívání použitých věcí - společenské stigma?
Zdravím. Vedli jsme s přitelkyní debatu po otázce, co bychom té naší malé koupili nového za hračky (druhé dítě). Ačkoli obě děti mají hraček víc než dost. Dostali jsme k tomu, že se cítí hrozně (přítelkyně), když mají děti věci (hračky, oblečení) po někom. To je podle mě postoj, ke kterému nás ale tlačí společnost a nemá racionální opodstatnění. Výsledkem takového přístupu (zejména u dětí, kde člověk musí každého půl roku řešit nové oblečení a každé dva roky hračky odpovídající věku a posléze i školní pomůcky) je ohromné množství věcí, které vyhodíme téměř nové. Tenhle přístup je podlě mě nejen ekonomický nesmysl, ale hlavně v rámci snahy naší planěte odlehčit, brutální ekologický nesmysl. Jsou věci, které bych použité nikdy neužíval (spodní prádlo, boty - u těch ze zdravotních důvodů, každý máme jinou nohu), ale s ostatním nemám problém. Vždyť podle zásady RRR (Reduce, Reuse, Recycle) je recyklace až jako třetí možnost, jak se chovat odpovědně k planetě. První je omezení spotřeby a druhou je právě znovupoužívání věcí. Ač se budeme snažit vést děti k tomu, aby tyto společenské stereotypy nepřejímaly, bojím se, že ostatní děti takové nebudou. Spousta rodičů je schopná i před dětmi označovat někoho, kdo nemá všechno nové a lesklé za "socku".
Jó, tak tohle za našich časů nebývalo! A tyhle "problémy" jsme ani neznali.
Ale ve skutečnosti lituju dnešní mladé generace s dětmi, na které ty "komplexy s oblečením" dolehnou více, či méně, ať chtějí nebo nechtějí. A nejsou to jenom problémy s oblečením, ale i například "vybavenost" spolužáků ve škole... V našich starých, dobrých časech (cenzor to jistě rád přeškrtne) jsme prostě neznali slovo socka.
Jojo, ten režim měl něco do sebe. Všichni se měli zhruba stejně špatně.
Co si pamatuju, tak od dcery (ročník 1969)jsem slyšel, že u nich na škole se to dělilo podle oblékání na veksláky a somráky. Ale nebylo to o tom, že by jedni záviděli druhým. Bylo to spíše o vyjádření postoje k životu.
Tak jsem "o trochu" starší než tvoje dcera, ale taková označení u nás nebyla.
Ale je to možná tím, že jsem vyrůstal na venkově, a tam nebylo pro facku nikdy moc daleko.
Měli jste obecního blba? Ten dřív byl snad v každé slušné vesnici.
Bylo nás tam víc.