Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak funguje proplácení opravy nehody z povinného ručení?

Ahojte,
zatím jsem to nepotřeboval a doufám, že ani potřebovat nebudu. Ale nerozumím jedné situaci:
1. Jedu autem, které jsem nedávno koupil jako ojeté třeba za 150,000 Kč
2. Trefí mě jiné auto, vina je na straně jeho řidiče, má v pořádku povinné ručení, chybu uznal.
3. Opravu laicky odhadnem na 40,000 Kč, vyplníme lejstra, spolupracujeme...

Ale co teď? Nechám auto odtáhnout do servisu opravit, to je jasné, ale přece každý servis si řekne o jiné peníze... autorizovaný servis opraví havárku s pomocí originálních dílů za 70,000 Kč kdežto "normální servis", neřku-li garážník, se díky druhovýrobním dílům a levnější práci vejde třeba do 50,000 Kč.

Můžu já si dovolit nechat auto odtáhnout do drahého, autorizovaného servisu a pojišťovna mi musí bez mrknutí oka fakturu proplatit? Nebo mi proplatí jen částku "nezbytně nutnou" a neřeší, že místo kvalitního dílu "Made in Japan" je auto vybaveno dílem "Made in China", který se mi může za půl roku vysypat jen proto, že to je čína? A co když se oprava auta vyšplhá třeba až na 100,000 Kč, protože nejsem automechanik a můj odhad 40,000 nezahrnoval to, co nevidím? Může se pojišťovna šprajcnout s tím, že to je totálka a opravu nezaplatí?

Předmět Autor Datum
Chybí ti bod č.4 - zavoláte na pojišťovnu viníka, tam si s operátorem oba pokecáte, dostanete instru…
Prasak 11.07.2017 12:26
Prasak
Díky, to je docela dobré vědět. Ten odhadce, kterého pošle pojišťovna, jakože dorazí na místo dřív,…
Moas 12.07.2017 06:58
Moas
jakože dorazí na místo dřív, než odtahovka nikolivěk, ale už jsem to absolvoval dvakráte, takže: au…
jirka44 12.07.2017 07:38
jirka44
Ono taky záleží na tom, zda se s autem dá jezdit, či ne. Kolegyni nadrbala ženská akorát dveře, takž…
Prasak 12.07.2017 11:50
Prasak
Nevím jak kde, můj servis má nonstop odtahovku. nový
jirka44 12.07.2017 12:10
jirka44
Tak teoreticky by odtahovka měla vědět, kam to složit, jen mě to zajímá. poslední
Prasak 12.07.2017 12:26
Prasak

Chybí ti bod č.4 - zavoláte na pojišťovnu viníka, tam si s operátorem oba pokecáte, dostanete instrukce co a jak a kde opravit. Obvykle to bývá tak, že pojišťovna zajistí odtahovku a především pošle odhadce škod, ten se na to podívá a pak už je to různý - někdy nabidnou odhadovanou cenu opravy na ruku a ty si dělej s autem co chceš, nebo mají svoji síť servisů, kde to opraví a pojišťovna zacvaká, nebo se dohodnete jinak.
Když mně borec nadrbal zadní nárazník, tak jsem ho dotlačil k uznání viny, sepsali jsme protokol, zavolali na jeho pojišťovnu a oni dali instrukce, co a jak - opravit v nějakým značkovým servisu (zvolil jsem Škodovku, i když mám jinou značku, protože je to nejbližší značková opravna,) poškozený nárazník ponechat pro pojišťovnu. Dojel jsem do servisu a vyřídil se servisákem, oni se spojili s pojišťovnou, já si pak jen vyzvednul opravený auto a podepsal pár papírů.

Takže shrnuto - fakturování opravy řeší servis s pojišťovnou, nikoliv ty. Pokud jde o různý ceny dílů, to jsem ještě neřešil, ale zeptat se na to můžeš přímo té pojišťovny.

jakože dorazí na místo dřív, než odtahovka

nikolivěk, ale už jsem to absolvoval dvakráte, takže: auto dám do svého autorizovaného sevisu, domluvím se, aby nezahajovali práce, dokud to neuvidí pojišťovák (to oni znají a běžně dělají, často se s pojišťovákem přímo dohodnou, že některé věci se rozhodnou až později, až to rozkrejou), pojišťovák tam zajede a nafotí a dá jim limit na opravu. Ovšem, dost záleží na tom, o kterou pojišťovnu se jedná, rozdíl v přístupu je značný...

Ono taky záleží na tom, zda se s autem dá jezdit, či ne. Kolegyni nadrbala ženská akorát dveře, takže odhadce přijel k ní domů, po dohodě. Nabídli jí rovnou peníze, s tím, že si to opraví sama (chtěla to tak).

Když už je tu tohle téma, tam mě zajímá - kam odtáhnout auto, když bourám v noci, či o víkendu? Přece nebudu nepojízdný auto s rozbitýma plechama nechávat stát na parkoviště před barákem na sídlišti?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru