Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Vysavače o vyšším příkonu než 900W budou brzy zakázané.

Ono snad něco takového i u vysavačů je - to je to značení A až F(?). Ale nikde jsem nevyčetl konkrétní údaje o účinnosti, třeba že A je účinnost 90% a víc. Ale možná jsem jen blbě hledal.
Druhá věc je, že se snižujícím se příkonem se bude snižovat i samotná účinnost elektromotoru vysavače. U třífázáků je i nějaká účinnost předepsaná a u motorů pod 750W (zřejmě těch nejslabších) nejde přes 80%, se zvyšujícím se příkonem se zvyšuje i účinnost až někam k 95-97%. Jednofázák(?) ve vysavači na tom s průběhem účinnosti nebude líp.
Trochu si hraju s RC elektrolety, stříďáky cca 300-600W (podle toho, který použiju) a nastavit to tak, abych z toho dostal co největší možný maximální tah a zároveň zachoval rozumnou účinnost v průběhu nejpoužívanějších otáček (řekněme 50-80%, protože 100% použiju naprosto minimálně) je sakra kumšt. Ideální je "přemotorovat" a lítat na půl plynu s možností krátkodobé maximálky, víc lítání, víc muziky, lepší účinnost motoru. Slabší motor (s nižším příkonem) akorát víc topí....
Je úplně typické to, co píše TW výše. 1500W Miele a nejlíp to jede na polovinu, bude tam nejvyšší účinnost a prakticky ten vysavač nikdy nejel na max a nikdy si těch 1500W nebral. Taky ten vysavač stál jiné peníze. Ale vůbec to neznamená, že kdyby se do toho vysavače vrazil motor o příkonu 750W, bude to luxovat stejně, tak to ani omylem.

edit: Další věc je, že u spousty takyvysavačů se změní akorát ten potisk na kastli, protože avizovaný příkon třeba těch 1500W to nikdy nemělo, protože by se ten motor upekl. :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat