Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Má revizor právo vidět můj OP?

(pre-edit: Jízdu načerno neschvaluji, ani neobhajuji. Myslím si ale, že DP má spoustu jiných možností, jak jízdu načerno eliminovat, než se postrkovat s černým pasažérem někde na refýži. Akorát to možná je finančně náročnější, nebo logisticky složitější.)

Zadržení policií neřeším.
Jízda bez platného dokladu o zaplacení je ale toliko přestupkem, ne trestným činem. Na rozdíl od krádeže v obchoďáku, kdy se dá operovat pro potřebnou dobu zadržování, že není jisté, jaká je škoda a jde-li tedy o trestný čin, nebo jen přestupek. (edit: A netvrdím, že by případný spor neoprávněně zadržovaný vyhrál, to sis tam přidal. :-) )
Pokud revizor zadrží podezřelého do příjezdu policie, jedná se o občanské zadržení a to je možné jen v případě podezření na trestný čin. A to jízda načerno prostě není a od počátku je to zřejmé.
To jsou výchozí reálie a já jsem si je nevymyslel. A rozhodně nejsme první, kdo to řeší.

Pokud jde o ten případ, co tu postoval Karel, tak nejsem právník, abych byl schopen to nějak zasvěceně komentovat. Snad jen - přestupek (a tím teď myslím tu jízdu načerno) v souvislosti s nutnou obranou nebo krajní nouzí? No jen aby jim to vydrželo i v důležitějších případech....
Podle mě tady ale poukazem na státní zájem pouze zakládají např. na to, že až někoho na Praze 1 zbuší ten antikonfliktní tým do bezvědomí, půjde o úplně stejný státní zájem, protože na ulici před hospodou se po dvaadvacáté hodině nehlučí. Přijde ti to přitažené za vlasy? Mně taky, ale stát se to může.

Pecina (a nejen on) na Paragrafosu tvrdí, že u nás NSS více než co jiného funguje jako generátor náhodných čísel. Co judikát, to unikát. :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat