Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zatím se ale nic netrhá. Já jsem pořád přesvědčen, že Británie na tom trhnutí v konečném důsledku s…
L-Core 09.01.2017 17:36
L-Core
No, já si myslím, že Skoty nic nebrzdí, oni byli nažhavení už při tom posledním plebiscitu o odtržen…
touchwood 09.01.2017 19:37
touchwood
No nevím s tou nažhaveností. Podle mě to jsou víceméně jen tanečky, aby postrašili/vyplašili Londýn…
L-Core 09.01.2017 22:16
L-Core
Brexit je už hotový, o tom bych nediskutoval, zejména proto, že Brusel už přehodil výhybku. Znáš to,…
touchwood 10.01.2017 06:15
touchwood
Čti tuhle newsku: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejvyssi-soud-rozhodl-brexit-bez-souhlasu-par… nový
L-Core 24.01.2017 12:59
L-Core
o tom žádná, ale takovou blamage si podle mého názoru britský parlament nedovolí. Pokud ano, znamena… poslední
touchwood 27.01.2017 11:17
touchwood

Zatím se ale nic netrhá.

Já jsem pořád přesvědčen, že Británie na tom trhnutí v konečném důsledku stejně vydělá. A než by za x let došlo k vlastnímu faktickému trhnutí Skotska, třeba si mezitím sakramentsky rozmyslí, zda chtějí do takové eu.

No, já si myslím, že Skoty nic nebrzdí, oni byli nažhavení už při tom posledním plebiscitu o odtržení a nakonec to smázli jen kvůli explicitnímu vyjádření předchozího PM Camerona, že GB v EU zůstane. Vidím to tak, že Mayová to odstartuje v březnu a někdy kolem srpna budou Skoti hlasovat o vystoupení z GB. Dává to totiž smysl, pak by nemuseli absolvovat celé kolečko s výstupem a vstupem do EU, prostě v ní zůstanou.

No nevím s tou nažhaveností. Podle mě to jsou víceméně jen tanečky, aby postrašili/vyplašili Londýn a získali v rámci GB něco navíc.

A taky si nejsem jist, zda je tak snadné si v rámci státu něco (jako výrazná menšina) odhlasovat, sebrat se a jít, neznám jejich zákony, ústavu. Jako kdyby si Slezsko odhlasovalo, že chce mermomocí z ČR pryč - tak je Praha tak snadno pustí?

Kdybych byl britský probrexitový politik, zaúkolovaný řízením odchodu z EU (a nechtěl bych ztratit Skotsko), asi bych teď trochu spekuloval a kalkuloval. Natahoval a zdržoval bych různé postupné kroky onoho odchodu a čekal bych, jak dopadnou volby v několika státech (Holandsko, Francie…). Třeba by se ukázalo, že všechno bude nakonec i s tím brexitem jinak, že třeba ani nenastane. Že třeba nastane tlak z více stran a eu bude nucena se opravdu! zásadně! změnit, ku prospěchu svých občanů. Ať už to ale dopadne jakkoliv, jsem přesvědčen, že šengen a společná měna v současném rozsahu stejně nakonec skončí. A plakat kvůli tomu nebudu.

Brexit je už hotový, o tom bych nediskutoval, zejména proto, že Brusel už přehodil výhybku. Znáš to, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... Otázka tedy není zda ano/ne, ale kdy. A čím déle to potrvá, tím to bude mít GB IMHO horší.

Stejně tak si nemyslím, že Mayová (nebo kdokoli z Londýna) Skoty v Británii udrží. Minulé referendum dopadlo jen těsně, nyní to IMHO dopadne jednoznačně.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru