Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Volíme prezidenta USA

Chápání novinařiny a zpravodajství se zjevně od sametu vrátilo obloukem před rok 89. (Já netvrdím, že jsme po revoluci dostávali pravdivé informace, ale ještě jsme věděli, že když se jich zřekneme (tím, že přijmeme existenci not, že to připustíme), tak je také nedostaneme.

ČT a Parlamentní listy jsou na tom tedy principiálně stejně a pouze jde o to, čí noty jsou "správnější". 100% manipulované je ovšem obojí.
Reportér by pochopitelně měl (a je to normální a má to tak dělat) odvysílat/napsat/říct objektivní a pravdivé informace. Což není "cokoli jej napadne" a nikdy jsem nic takového netvrdil. Když ho začneš ale kvůli tomu kontrolovat (to aby si nepsal, co ho napadne, že jo?), budeš ho jenom kontrolovat. A pak to prostě bude tak, že kdo kontroluje, má pravdu. Moc korumpuje, absolutní absolutně, vždyť to znáš...

Ale i tak, líbí se mi, jak bez mrknutí oka přejdeš z pozice "to není pravda" (ruská nalejvárna) do pozice "ale tak je to v pořádku" (všichni mají noty). :-)

Ve volebním studiu měli špatný noty. A protože to jsou mizerní reportéři (proč asi, protože už umí jet jen podle not), nebyli schopni se popasovat s tím, že to neprobíhalo, jak jim řekli. Jak kdyby jim do toho komentování pustili jiné volby.
A teď na to koukáš, vidíš ten amaterismus, neumětelství a bezradnost z toho, že to neběží, jak mělo, jak jim řekli a říkáš si - a tohle si měsíčně platím paušálem? Můžu jim věřit i v jiných věcech? Aspoň někdy?

"Nekonkrétní" noty byly nedávno k vidění na Idnesu, když tvrdili, že atentátníka v náklaďáku v Izraeli zneškodnila (zabila) policie. Přitom to byl civil + vojáci (kadeti), co na té zastávce stáli. Normálně by nad tím člověk mávl rukou, ovšem v EU to má konkrétní dopad. A přitom je jedno, jestli to byl záměr, nebo je ten reportér jen blb. Blb ve smyslu, že v jeho světě zločince likviduje pouze policie, protože policie likviduje zločince a on bez vodítka ani nenapíše větu. Von má noty, takovej je svět...

To jsou důsledky not, byť v dobrém úmyslu. Lži a manipulace. Zpět před 89.

edit: Vím, že je Idnes soukromý a že si tam můžou psát třeba o lochnesce. Podobné "drobné" lži jsou ale třeba na CT24 něco úplně běžného. (A já už jim nevěřím, že to jsou jen nedopatření.) Bylo by lepší, kdyby tam říkali, co je napadne. :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat