Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jsou uprchlíci tím, čeho se máme bát?

Nejdřív parafráze, kterou jsem viděl nedávno:
Ten první příklad jsem viděl použitý i na jedné propagaci veganství. Akorát tam místo čtyř lidí přivázali zviřátka a za výhybkou nebylo nic. Úplně ten test zmršili a vydávali to za ekvivalent testu. Při takto využitém příkladu už bychom měli být všichni dávno vegani. No a nejsme, argumentace, že když přestanem jíst maso, nic se nestane (vlak za výhybkou nikoho nepřejede) na hodně lidí stejně nezapůsobí, protože pro nekonzumaci masa (a produktů souvisejících) mají jiné důvody, než zabíjení zviřátek. Nejedí maso proto, aby mohli zabíjet zviřátka, ale zabíjí zviřátka, aby mohli jíst maso. :-)

Jinak je ten příklad hlavně o svědomí lidí a o svobodě rozhodování (o svobodě rozhodování a svobodné společnosti jsem tady psal článek). O tom, jak to vyhodnotí každý jednotlivě. A hlavně je to extrém, který tě staví před Sofiinu volbu. Když přede mnou spadne do řeky autobus, ve kterém budou sedět i mí blízcí, skočím do vody a nejdřív začnu hledat mé blízké. A nikdo mě nikdy nepřesvědčí, že bych měl začít tahat lidi bez rozdílu. Ano, pomůžu jim, ale teprve až vytahám své blízké, případně zjistím, že už jim není pomoci. Tohle si ve svém svědomí srovnám. I s tím rizikem, že když budu hledat blízkého, utopí se někdo cizí. Pro toho cizího to ale je, jako bych tam vůbec nebyl... Kdybych měl postupovat tak, že hlavně zachránit co nejvíc lidí a když náhodou vytáhnu i své blízké, taky dobře - to bych prostě nemohl.
Ovšem pozor, je to jen úvaha, pokud by situace nastala reálně, neodvážil bych se říct, že vím, jak bych se zachoval. A neodvážím se proto, protože si chci do poslední chvíle zachovat svobodu rozhodování.

Byl ten test s výhybkou provedený reálně (samozřejmě jako fejk, kdy testovaná osoba věřila tomu, že jde o reálnou situaci), nebo jen jako úvaha "co byste dělali"? Myslím, že výsledky by se diametrálně lišily a v případě reálného testu by mnohokrát "zahynuli" čtyři lidé, ať by byl za výhybkou příbuzný, nebo nebyl. Myslím si, že v případě reálného testu by se ten rozdíl "přehodit výhybku" a "shodit z mostu" téměř setřel.

Dál už jsem líný psát, napsal jsi toho moc v jednom příspěvku. :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat