Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lacna ropa - koniec sveta?

Naposledy, ked som tankoval som si vsimol, ze nafta ma stale 96 centov za liter. Takze uz sme pod jednym eurom. Ako fajn povie si kopec ludi.
Ale vo v skutocnosti znamena lacna ropa pre svet?
Nic dobreho a malokto si to uvedomuje.
Lacna ropa tlaci na dno rusku ekonomiku, co moze mat za nasledok nestabilitu Ruska a tu si asi nikto nezela. Putin je sice pako, ale je to silny vladca a nie je uplny imbecil, takze predstavuje aspon aku taku zaruku, ze Rusko je a bude solidnym partnerom. Ale ani Putin neudrzi svoju moc ak bude rubel dalej padat a spadne do nekontrolovanej inflacie. Moj odhad je, ze Rusko vydrzi tento tlak maximalne este tento rok a potom sa jeho ekonomika zacne rucat. Pokial bude Putin chciet ostat pri moci siahne po silovych rieseniach a to nielen na domacej pode.
Co je horsie tak pomaly ekonomicky zastavuje aj najvacsi partner vsetkych ekonomik sveta a to je Cina. Cina sa marne snazi ubrzdit pad juanu, nedari sa jej to rovnako ako Rusku a zacina ma ekonomicke problemy. Ekonomicke problemy Ciny=nizsi dopyt po rope=nizsia cena ropy.
Najhorsie pre nas tom vsak je, ze v Afrike mozno tika casovana bomba. Africke staty, ktore ziju z ropy (Nigeria a spol) vraj uz dnes predavaju ropu pod vyrobne naklady. Ak sa tam zruti cely system a krajiny sklznu do obcianskych vojen je mozne, ze nitko vzadu tak ako zorganizoval hromadny exodus z vychodu na zapad teraz zorganizuje podobnu vlnu aj z juhu na sever. Niektori komentatori odhaduju, ze do roka sa moze do EU dovalit 500min pocernejsich ludi v ramci vojnovej a ekonomickej migracie.
Co to pre nas znamena si asi vie kazdy predstavit. Rozpad Schengenu, rozpad EU, uzatvaranie hranic a vratenie sa do minulosti o 30 rokov spat. Poznamka pre tych, co sa tesia navrhuju taketo riesenia uz dnes...zaroven to bude znamenat prudky prepad vsetkych ekonomik, takze zvysenie nezamestnanosti, devalvacia narodnych mien a pokles zivotnych urovni je viacmenej isty.
Ono to vyzera, ze bude este horsie. Sankcie uvalene na Iran su zrazu fuc a prislo to vo velmi nevhodnej chvili. Iran deklaroval, ze je schopny vrhnut na trh miliony barelov ropy, co stlaci cenu este viac dole, takze ropna kriza sa bude este viacej prehlbovat.
No v roku 2016 to bude vesele na maticke Zemi.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Este dodam, ze nizke ceny ropy financne nicia hlavne krajiny, kde je nejaky problem s efektivitou ta…
fleg 01.02.2016 18:23
fleg
Překvapil mě tam hned první graf. Jestli jsem ho dobře pochopil, vychází cena za barel u břidličné r… nový
Zarniwúp 17.02.2016 14:49
Zarniwúp
Rusom a Saudom uz tecie do topanok, takze sa snazia vycuvat z cenovej vojny, ktoru sami vyvolali (Sa…
fleg 17.02.2016 10:17
fleg
Asi jim to bude prd platné, Irán a chystá další zvýšení produkce. http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy… nový
M-Pol 17.02.2016 11:49
M-Pol
Ano to sa dalo cakat, ved Iran avizoval, ze chce stratene pozicie na trhu uz par mesiacov dozadu, ta… poslední
fleg 18.02.2016 08:20
fleg

Este dodam, ze nizke ceny ropy financne nicia hlavne krajiny, kde je nejaky problem s efektivitou tazby. Je stanovena tzv idealna cena ropy pri vyrovnanom rozpocte a tyka sa nepriklad Iranu, Venezuely a Nigerie (tam sa odhaduje, ze sa "strati" 20-30% vytazenej ropy, odporucam pozriet si nejaky dokument).
Tieto staty pri dlhodobej cenovej vojne padnu hospodarsky ako prve.
Z hladiska EU nas moc nezaujimae Venezuela, Iran a Nigeria nas zaujima kvoli stabilite, pretoze tam moze dojst k obcianskym vojnam.
To su take mozno, co je podstatne je, ze idealna cena pre Rusko je stanovena na 100 dolarov za barel a hospodarsky slabe Rusko by bola pohroma nielen pre EU, ale aj pre cely svet.
Bude zaujimave sledovat rok 2016, tazko povedat ako to zamiesa Iran, odhady su, ze ropa sa prepadne o cca 10 dolarov este a poukazuje sa na naznaky hospodarskych problemov Saudov (tiez vysoko postavena idealna cena ropy), co nas vsak IMHO az tak trapit nemusi.
Tu je zaujima uvaha so zopar grafmi na temu preco OPEC porazi USA bridlice;o).
http://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Oil-Wars-Why-OPEC-Will-Win.html

Překvapil mě tam hned první graf. Jestli jsem ho dobře pochopil, vychází cena za barel u břidličné ropy tak, že stoupá zároveň s množstvím vytěžené ropy. V žádném odvětví jsem ještě neviděl, že by něco s množstvím stoupalo na jednotkové ceně, při které je obor rentabilní. Určitě ne v oboru, ve kterém se bojuje cenou (vynechávám cokoli, kde může být nasazená cena, protože to nikdo jiný nedělá).

Jedno zdůvodnění, které mě napadá, jsou dluhy za vstup do oboru, za technologie, tyto dluhy ale určitě nebudou stálé.
Druhá věc by bylo omezené množství dostupné ropy (konkrétní zdroje ropy nejsou nevyčerpatelné) a náklady jsou rozpočítané na předpokládané celkové množství vytěžené ropy v dané oblasti. Tedy - je tam toho tolik a tolik (odhad), můžeme těžit v takovém množství, těžba tedy skončí ten a ten den (odhad). Pokud bude za barel minimálně 70$, je to rentabilní.
Na tom je ale vidět, jak moc tyhle ekonomické úvahy ovlivňuje oficiální věda (ropa je neobnovitelný zdroj) a hlavně to, jak se dá zacházet s vírou ve vědu.
V arábii měla ropa dojít už někdy v osmdesátých letech, ale těží se stále dál a těží se víc a víc. Moc by měla zajímalo, nakolik tam samotní těžaři věří v neobnovitelnost zdrojů (jednoznačně za desítky let získali úplně jinou zkušenost) a nakolik toto dogma využívají při stanovování ceny. Zajímalo by mě, nakolik tomuto dogmatu skutečně věří těžaři břidličných plynů a jak to ovlivnilo hodnotu nasazené "rentabilní" ceny.
Jednoduše - vím, že zdroj je prakticky beze dna, oficiálně je ale neobnovitelný a konečný a to mi dává dost velký prostor pro práci s cenou.

Jo, je to konspiračka. Obnovitelnost ropy a plynů je popsána, ale ne oficiálně přijímána. Pokud se ale oficiální názor rozchází s realitou (a dle mého skromného názoru je to jisté), pak žijeme v Matrixu. :-)

Rusom a Saudom uz tecie do topanok, takze sa snazia vycuvat z cenovej vojny, ktoru sami vyvolali (Saudi). Otazka je, ci zmrazenie objemu tazby z ich strany k niecomu povedie.
Logicke je, ze sa k signatarom radi Venezuela, ktora asi trpi najviac, divne naopak to, ze je tam Katar, ale tam by som asi videl vplyv Saudov.

Ano to sa dalo cakat, ved Iran avizoval, ze chce stratene pozicie na trhu uz par mesiacov dozadu, takze nechapem, co chcu Saudi a Rusi dosiahnut. Uvolnia cast trhu a tu obsadi Iran.
Vyzera to skor na zufaly krok a mozno si mysleli, ze strhnu aj ostatnych spolu so sebou.
Btw Saudi maju rekordny schodok rozpoctu za minuly rok tusim 100mld dolarov a tak bude tiez zaujimave sledovat ako nizka cena ropy bude posobit na nich.
Rusi su svine ti vydrzia vselico, ale Saudom, Venezuele, ci Nigerii sa to cele moze zrutit kludne tento rok.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru