Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Reálné dopady tzv. migační krize

On možná nemusí být "rasismus" chápán vždy a nutně pejorativně, či ve stylu norimberských zákonů. Příslušníci některých států/národů jsou prostě pracovitější (Japonsko, Vietnam), některých "hlučnější" (napadá mě Itálie), "poslušnější" (Německo), "švejkovitější" (*), "línější" (*) možná tak nějak "objektivně" (historicky).

Jasně, má to i souvislost s "domovskou" zeměpisnou šířkou. A existuje asi i flegmatický obyvatel Palerma, kterému obdělává manželku půlka uličky a líný Japončík, zaživa hnijící v odpadcích. Vliv (značný) má i výchova (rodina i stát) a tradice. A ano, i z človíčka odkudsi z pralesů nakonec může být profesor na MITu.

Velký vliv mají možnosti, synek z rodiny bohatého Amíka má větší šanci se uchytit než synek odněkud z pralesa, který byl nejdále jen ve vedlejší osadě, a to když se zúčastnil kratochvíle "vypalme sousedy, sežereme jim králíky". Pořád ale mám (laicky) pocit, že některé rasy/národy inklinují k tomuhle, jiné k tomuhle. Když vezmeš 100 lidí z každého národa, dáš jim laboratorní/stejné podmínky, nebudou mít možná stejné výsledky. Jedni budou lepší v tanci, jiní třeba v práci. A někteří budou mít tendenci se schovat, pokud budeš rozdělovat úkoly ;-)

Jsou Češi rasisti? Nevím. Kdyby byli, proč jim všeobecně nevadí Číňan, Vietnamec, Jugoslávec, Ukrajinec, Němec..? Proč právě a hlavně jen Cikán (viz všelijaké výzkumy veřejného mínění)?

-----
U odmítání imigrantů a imigrace IMHO nejde o rasismus, ale o obyčejný lidský strach. Ne z neznáma, jak se snaží vsugerovat někteří komentátoři, ale možná doslova strach o život (nezanedbatelný vliv médií). A také z neochoty se dělit (bohatých se to nijak citelně nedotýká, prostě si jeden týden odpustí Alpy) v případě nízkopříjmové části populace.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat