Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Biblia vs Koran

Ono sa to tu sice zvrhne zas na emocie, ale aspon uvod skusim dat bez nich a odlahcim vlakno o obrane;o).
Rad by som spravil kratke prirovnanie medzi Bibliou a Koranom ako 2 najdolezitejsich dokumentov z hladiska nabozenstva.
Bibliu mam preluskanu (hlavne Stary zakon) uz od mala, pretoze som si ju vzdy cital pre Vianocami lebo to boli pre mna mile rozpravky. Uz ako dieta som vsak narazal na rozne veci, co sa mi nepacili, napriklad pomstychtivost Boha, trestanie niekolkych generacii, kolektivna vina...atd. Napriek tomu sa mi ako celok pacila.
Ku Koranu som sa dostal az ako dospeli, pretoze som si chcel doplnit obzory. Koran sa mi az tak nepacil, nie su to pribehy v style Biblie a nemalo to pre mna to caro beletrie. Nicmenej uvedomil som si nasledovne veci.
Koran a Biblia maju spolocny zaklad, netreba mat ani vela fantazie, aby clovek pochopil, ze Boh a Alah je jedna a ta ista osoba. Prelinanie historickych, ci vymyslenych postav z Biblie v Korane je do ocibijuce a to nielen tych ultrahistorickych, ale aj "novodobych", napriklad malokto vie, ze Koran uznava Jezisa ako proroka, cize uznava jeho historicku pritomnost len mu nepriznava je bozsky povod. Niektore pribehy su rovnake, niektore ciastocne pozmenene, ale je jasne odkial Koran cerpal svoj obsah.
Bohuzial vela ludi o Korane nic nevie a moslim=terorista. Je to v podstate normalne, nepozname to, tak sa toho bojime. Castokrat aj opravnene, pretoze islam je dnes vyvojovo na urovni krestanstva v stredoveku, ked to v Europe tiez nebolo celkom ruzove a ovladaju ho podobne nabozenske skupiny ake tu prevladali vtedy u nas. Na druhej strane tak ako sa vyvinulo krestanstvo do dnesnej uz umiernenej podoby tak taky isty vyvoj caka aj islam akurat, ze vzhladom na dnesne informacne technologie bude ten vyvoj rychlejsi a nebude trvat stovky rokov.
Dalsia pomerne casta vec, ktora zaznieva na adresu islamu je, ze Koran je militantne zalozeny a ze islam nemoze sirit mier. Toto je jeden z najvacsich omylov a vysvetlim hned preco.
Koran nadradzuje Alaha ako najvyssieho boha a zaroven islam ako jedine spravne nabozenstvo. Ale to iste tvrdi aj Biblia.
Koran vyzyva na zabijanie nevercov. To iste robi aj Biblia.
Koran nadradzuje muza nad zenu a vyzaduje jej poslusnost. Bohuzial to iste robi aj Biblia.
atd.
Tak preco ludia nenavidia tak islam a Koran? V prvom rade je z neznalosti, pretoze na rozdiel od Biblie Koran cital malokto. Druhy problem su Imani, cize vykladaci Koranu, takze zabijanie v menej Alaha je dnes bohuzial prirodzene. Nerozumiem preco musi mat islam svojich vykladacov Koranu, ale v principe sa to podoba na nase zakony, ktore ked zoberie 10 pravnikov, tak mate 10 rozlicnych vykladov toho isteho zakona. Tym trpi aj Koran. Tretim momentom su samozrejme media, ktore radi vykresluju negativne veci, pretoze to ludi zaujima viac ako pozitivne veci.
Ak ma niekto iny nazor a mysli si, ze islam(Koran) su naozaj zle nech mi ukaze jednu zasadnu vec, co je v Korane a nie je v Biblii. Rad sa priucim. A poprosim nech to nie je nic o psoch v dome a pod.
Teraz som si spomenul dokonca na jednu vec, kde je Koran ustretovejsi ako Biblia. Biblia uznava jedineho Boha a nabozenstvo, ostatne zatracuje, Koran okrem islamu uznava krestanstvo a zidovske nabozenstvo a najhorsi su bezverci pre neho.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
najväčší problém islamu je v tom,že neexistuje žiadna centrálna autorita,ktorá by dohliadala nad int…
audax 21.10.2015 17:11
audax
Minuli sa ti velke pismena a bodky preboha? Manzelstvo Krista a jeho potomkovia su samozrejme lakava…
fleg 21.10.2015 20:03
fleg
kresťanskí teologovia dnes popierajú existenciu Ježišových bratov,sestier,jeho manželstvo etc,dnešný… nový
audax 23.10.2015 01:00
audax
Fakt sa neda pisat ako normalny clovek? Pisal som podobne ako ty kedysi a ked mi to vycitali reagova… nový
fleg 23.10.2015 08:51
fleg
podráždene a arogantne reaguješ momentálne len Ty,Mohammad nieje zakladatelom alebo tvorcom islamu,z… nový
audax 23.10.2015 17:03
audax
Preco by som reagoval podrazdene a arogantne? Ze som ta 2x vyzval nech davas velke pismena na zaciat… poslední
fleg 23.10.2015 17:35
fleg
Myslím, že na vztahy křesťanství - islám jsou dobré články od Halíka. Někde jsem od něj četl dva "p…
mismas 21.10.2015 21:30
mismas
nemá centrální autoritu Ale to křesťanství také ne! Protestantské církve neuznávají papeže, stejně…
Dale Cooper 21.10.2015 21:51
Dale Cooper
Katolicka cirkev je suverenne najvacsia zo vsetkych krestanskych a ta autoritu ma. A navyse nema mil… nový
fleg 22.10.2015 09:00
fleg
Tvl, to je zase blog. Fleg je gramofon. nový
Dale Cooper 21.10.2015 21:51
Dale Cooper
Bibliou a Koranom ako 2 najdolezitejsich dokumentov z hladiska nabozenstva • To si opravdu nemyslim… nový
CoCoChanel 23.10.2015 16:55
CoCoChanel

najväčší problém islamu je v tom,že neexistuje žiadna centrálna autorita,ktorá by dohliadala nad interpretáciou koránu ako takého,kresťanstvo a judaizmus ju majú,kresťania pápeža a zbor kardinálov,judaizmus hlavného sefardského a aškenázskeho rabína so svojimi rabínskymi radami,islam v tomto smere nemá nič,má niekolko smerov,ktoré sa vzájomne neznášajú,drúzi nenávidia súfistov,šiíti,sunnítov a všetci sa nenávidia vzájomne,nič ich nespája a každý oblastný muftí a imám si vykladá korán po svojom a popri tom existujú ešte rôzne extrémne zoskupenia,ktoré idú zasa svojim smerom,stačí sa pozrieť na palestínskych arabov,sú rozdelení na dve velké skupiny al-fatah a hamas,popri tom existuje ešte ultra radikálne krídlo hezbe islamíja,ktoré aj radikálov z hamasu pokladajú za zradcov a kolaborantov..........židovský/kresťanský boh a allah v podstate nieje tá istá osoba,najzaujímavejší jav,ktorý zatial nikto spolahlivo nevysvetlil,je to,že starý zákon v origináli začína slovami berešit bra elohim,kde slovo elohim je množné číslo,t.j.bohovia a v tvare elohim=bohovia je na mnohých miestach v starom zákone,inde je spomínaný ako eli/jehovah v jednotnom čísle a nezáleží,či je to v hebrejskom,aramejskom,judeo-palestínskom alebo v starosýrskom prepise ,allah je všade v originále koránu spomínaný výlučne v jednotnom čísle.....oficiálny kresťanský text biblie,ktorý bol radou kardinálov prijatý,napr. úplne vypustil zo starého zákona zmienku o prvej adamovej žene lilith,ktorá ho odmietla a preto bola bohmi/znovu v originále elohim-množné číslo/ zvrhnutá zo zeme do podsvetia a až potom z adamovho rebra stvorená eva,rovnako z nového zákona boli vyňaté časti o ježišových bratoch a sestrách a časť,kde je spomenuté to,že ježiš sa oženil a odišiel so ženou ďaleko na východ,tu na bibliu nadväzujú sanskrtské spisy vimánika šastra,kde je popisovaný život ježiša na území dnešného kašmíru v indii,kde sa aj dnes nachádzajú prastaré mohyly a stavby so symbolmi kríža,takže to prispôsobovanie,aby to nejako vyhovovalo predstavitelom cirkvi bolo a je aj v kresťanstve,len nie takou radikálnou cestou,ako v islame......krán ako taký neuznáva nič iné ako allaha ako jediného boha,uznáva ježiša, mojžiša ako prorokov,kresťanstvo ako také neuznáva nijako,v čase vzniku islamu ešte kresťanstvo neexistovalo ani v rannej forme,umiernení vyznavači islamu,ako je tomu v maroku,tunise,spojených arabských emirátoch,neuznávajú,len tolerujú iné náboženstvá,v iných "radikálnejších" krajinách ako čad,mauretánia a spol je verejné hlásenie sa k inému náboženstvu ako islamu trestané pokutou,väzením,verejným bičovaním a v krajinách,kde bolo striktne oddelené nábožesnstvo od štátu ako v turecku,tam sa nikto do nikoho nestará,či je kresťan,žid,vyznavač islamu alebo ateista.....

Minuli sa ti velke pismena a bodky preboha?
Manzelstvo Krista a jeho potomkovia su samozrejme lakava teoria, nicmenej bohuzial dodnes nepreukazana. Ale kludne by som tomu veril, Jezis umrel v rokoch, kedy by za normalnych okolnosti v tom case uz mal niekolko deti. Takze preco nie?
Ale nesuhlasim s tym, ze ked Mohamed zakladal islam tak krestanstvo neexistovalo, papez dokonca podporoval Mohameda a je jedna teoria o tom, ako krestania vlastne zalozili islam, pretoze chceli dobyt spat Jeruzalem a znicit Zidov.

kresťanskí teologovia dnes popierajú existenciu Ježišových bratov,sestier,jeho manželstvo etc,dnešný preklad kresťanskej biblie vychádza z oficiálne prijatého Jeore Masor,z esénskeho aramejského prekladu pôvodného textu biblie,ktorá už má vypustené niektoré kapitoly a ktorý bol uchovaný egyptskými koptskými kresťanmi v Alexandrii.
Prvá zmienka o Allahovi pochádza zhruba z roku 150 pred.n.l z oblasti Banu Quais v diele Sirah Rasul Allah,kde je menovaný Allah ako hlavný boh a po jeho boku jeho tri sestry All'at,Man'at a al'Uzza,takisto sa tam zmieňuje posvätný kameň Kaaba v dnešnej Mekke,takže počiatky islamu ako takého siahajú do ovela staršej doby než vznik kresťanstva,Mohammad bol len zjednotitel všetkých vtedy existujúúcich islamských kmeňov a spísal všetko do jedného spoločného diela,ale ten prvopočiatok islamu tu bol ovela skôr,sám Mohammad seba nazýval potomok ismaela,syna Abraháma,pre neislamský svet figuruje ako "zakladatel" islamu,pre arabov len ako prorok Allahov,Mohammad nieje zakladatel islamu,len zjednotitel kmeňov a spísal,alebo dal spísať všetko,čo otom existovalo,ale nevymyslel to,islam už existoval pred ním a koexistuje s obdobím judaizmu a Starého zákona,tam ešte Ježiš nefiguroval....

Fakt sa neda pisat ako normalny clovek? Pisal som podobne ako ty kedysi a ked mi to vycitali reagoval som podrazdene, ze je to moja vec, ale dnes si myslim, ze som bol vtedy len zbytocne arogantny.
Neviem, ci s tebou suhlasit lebo teorie o zalozenie islamu su zlozite a pomerne dost neuveritelne. Hlavne "odtajnenym" tajnym zaznamom Vatikanu sa mi trochu prieci verit.
A prieci s ami verit aj tvojej, ak Mohamed nie je zakladatel islamu na com bol islam zalozeny, ked neexistoval Koran? Iba na nejakom ustnom podani? Kazde nabozenstvo ma nejaky kodex, ktory byva casto zapisany v nejakej listine, takze co mal podla teba islam pred Mohamedom?
Btw v Kaba bola vraj pred Mohamedom dokonca podobizen panny Marie a Jezisa, ale to si asi tazko niekedy overime.

podráždene a arogantne reaguješ momentálne len Ty,Mohammad nieje zakladatelom alebo tvorcom islamu,zmier sa s tým,o tom hovorí aj samotný korán,Mohammad len zapísal všetko,čo existovalo,v ústnej aj inej písomnej podobe do jedného celku,veď som aj menoval jedno z množstva písomných diel,ktoré tu bolo dávno pred Mohammadom-Sirah Rasul Allah,čo si na tom nepochopil,alebo čo je na tom zložito pochopitelné ? Alebo je problém pre Teba pochopiť kmeňový spôsob života ludí na blízkom Východe,v arabskom,africkom,ázijskom prostredí ? Alebo je problém pochopiť,že niekto zjednotil pár kmeňov,ktoré mali spoločné božstvo,príbuznú semitskú reč do väčšieho celku a spísal ,alebo svojimi pisármi dal spísať to,čo medzi jednotlivými združenými kmeňmi existovalo ,do jedného spoločného celku ? Na tom nieje nič tajné,mystické,to nieje žiadna činnosť všelijakých slobodomurárskych loží,žiadny vatikánsky Opus Dei,loža P2 a jej napojenie na Rote Armee Fraktion,rovnako nieje nič tajomné na kumránskych zvitkoch,kde je zapísaný starý zákon.......

Preco by som reagoval podrazdene a arogantne? Ze som ta 2x vyzval nech davas velke pismena na zaciatku viet a nech nepises suvetia na 4 riadky? Zle sa to cita, ak ti to je jedno pis si ako chces.
To, co uvadzas a tvrdis ty je nielen v rozpore s oficialnymi tvrdeniami, ale aj teoriou a sponzorovani a vychove Mohameda katolickym Vatikanom tak nerozumiem preco sa divis, ze som v rozpakoch medzi 3 teoriami ako to vlastne bolo a kazda z nich je podlozena svojimi dokazmi.
Okrem toho tvoje tvrdenia su trosku postavene na vode.
Naprikla Sirah Rasul Allah by mal byt podla teba pred Mohamedom.
A co tento vyrok, co to trosku vyvracia?
Sirat Rasul Allah (سيرة رسول الله Life of the Messenger of Allah) is the Arabic term used for the biographies of Prophet Muhammad

Myslím, že na vztahy křesťanství - islám jsou dobré články od Halíka.

Někde jsem od něj četl dva "problémy" islámu: nemá centrální autoritu, takže si ho každý může přetvářet jak se mu to hodí a narozdíl od křesťanství nezná pojem bližní.

Katolicka cirkev je suverenne najvacsia zo vsetkych krestanskych a ta autoritu ma. A navyse nema milion vykladov Biblii, svoje stepenie si cirkev absolvovala uz v stredoveku. Fakt, ze dnes vznikaju nejake mensie skupinky nema v globale ziaden vyznam.
Chyba islamu je naozaj v tom, ze vykladanie Koranu zabezpecuju imani a tak pomaly co clovek to nazorovy prud.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru