Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Biblia vs Koran

Ono sa to tu sice zvrhne zas na emocie, ale aspon uvod skusim dat bez nich a odlahcim vlakno o obrane;o).
Rad by som spravil kratke prirovnanie medzi Bibliou a Koranom ako 2 najdolezitejsich dokumentov z hladiska nabozenstva.
Bibliu mam preluskanu (hlavne Stary zakon) uz od mala, pretoze som si ju vzdy cital pre Vianocami lebo to boli pre mna mile rozpravky. Uz ako dieta som vsak narazal na rozne veci, co sa mi nepacili, napriklad pomstychtivost Boha, trestanie niekolkych generacii, kolektivna vina...atd. Napriek tomu sa mi ako celok pacila.
Ku Koranu som sa dostal az ako dospeli, pretoze som si chcel doplnit obzory. Koran sa mi az tak nepacil, nie su to pribehy v style Biblie a nemalo to pre mna to caro beletrie. Nicmenej uvedomil som si nasledovne veci.
Koran a Biblia maju spolocny zaklad, netreba mat ani vela fantazie, aby clovek pochopil, ze Boh a Alah je jedna a ta ista osoba. Prelinanie historickych, ci vymyslenych postav z Biblie v Korane je do ocibijuce a to nielen tych ultrahistorickych, ale aj "novodobych", napriklad malokto vie, ze Koran uznava Jezisa ako proroka, cize uznava jeho historicku pritomnost len mu nepriznava je bozsky povod. Niektore pribehy su rovnake, niektore ciastocne pozmenene, ale je jasne odkial Koran cerpal svoj obsah.
Bohuzial vela ludi o Korane nic nevie a moslim=terorista. Je to v podstate normalne, nepozname to, tak sa toho bojime. Castokrat aj opravnene, pretoze islam je dnes vyvojovo na urovni krestanstva v stredoveku, ked to v Europe tiez nebolo celkom ruzove a ovladaju ho podobne nabozenske skupiny ake tu prevladali vtedy u nas. Na druhej strane tak ako sa vyvinulo krestanstvo do dnesnej uz umiernenej podoby tak taky isty vyvoj caka aj islam akurat, ze vzhladom na dnesne informacne technologie bude ten vyvoj rychlejsi a nebude trvat stovky rokov.
Dalsia pomerne casta vec, ktora zaznieva na adresu islamu je, ze Koran je militantne zalozeny a ze islam nemoze sirit mier. Toto je jeden z najvacsich omylov a vysvetlim hned preco.
Koran nadradzuje Alaha ako najvyssieho boha a zaroven islam ako jedine spravne nabozenstvo. Ale to iste tvrdi aj Biblia.
Koran vyzyva na zabijanie nevercov. To iste robi aj Biblia.
Koran nadradzuje muza nad zenu a vyzaduje jej poslusnost. Bohuzial to iste robi aj Biblia.
atd.
Tak preco ludia nenavidia tak islam a Koran? V prvom rade je z neznalosti, pretoze na rozdiel od Biblie Koran cital malokto. Druhy problem su Imani, cize vykladaci Koranu, takze zabijanie v menej Alaha je dnes bohuzial prirodzene. Nerozumiem preco musi mat islam svojich vykladacov Koranu, ale v principe sa to podoba na nase zakony, ktore ked zoberie 10 pravnikov, tak mate 10 rozlicnych vykladov toho isteho zakona. Tym trpi aj Koran. Tretim momentom su samozrejme media, ktore radi vykresluju negativne veci, pretoze to ludi zaujima viac ako pozitivne veci.
Ak ma niekto iny nazor a mysli si, ze islam(Koran) su naozaj zle nech mi ukaze jednu zasadnu vec, co je v Korane a nie je v Biblii. Rad sa priucim. A poprosim nech to nie je nic o psoch v dome a pod.
Teraz som si spomenul dokonca na jednu vec, kde je Koran ustretovejsi ako Biblia. Biblia uznava jedineho Boha a nabozenstvo, ostatne zatracuje, Koran okrem islamu uznava krestanstvo a zidovske nabozenstvo a najhorsi su bezverci pre neho.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat