Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Sledujete psychicky naruseneho greckeho premiera?

Chodím po světě s otevřenejma očima. Naproti tomu někteří tady jen papouškují nejrůznější dogmata eurohujerů...

Aha, díky. Z toho je to hned na první pohled jasné.. :-D

Tak některý země EU Euro pravděpodobně opustí (třeba to Řecko), jiný ho nikdy nezavedli a nezavedou....

I kdyby se to stalo, rozhodně se nejedná o krach. Naopak bych to viděl jako evoluční vývoj.

Cla a bariéry jsou spíš takovým zaklínadlem a strašákem eurofanatiků.

Jasně. Ty se na to už asi nepamatuješ, jak se tu po revoluci řešily cla a přirážky třeba na ocel apod. Trpět takovým antieuro naivismem, to chce hodně odvahy a málo informací. Řekni mi, co bys konkrétně udělal v případě, že bys vládl v posteuro zemi, v době, kdy by padly jakékoli evropské kvóty, do tvé země by teklo nadprodukční zboží za dumpingové ceny a tvé vlastní hospodářství by tomu nebylo schopno odolávat? Cla jsou podle tebe strašák, tak nám ukaž jinou cestu! Jistě - ještě tu stále máme ozbrojený konflikt, ale tento raději vynechme.

ČR i SR nejvíc vyváží do Německa. Dost pochybuju, že by Německo hodilo svoje investice (a dosti veliký zisky) přes palubu a začalo budovat všechno od začátku někde jinde.

A to si piš, že ano! Vše je dynamický proces, nic netrvá věčně. A možná by ses hodně divil, jak rychle by to nastalo - při rozpadu Evropy by totiž i v Německu došlo k růstu nezaměstnanosti (cla!), takže by si německé podniky "stáhly" výrobu zpět (možná i s elitou pracovníků). Investice, kterou vydaly firmy na počátku, se jim už dávno vrátila, takže továrnu vyklidí a zavřou (nebo ji spíše "zlokální", tedy nechají výrobu jen pro místní trh), pokud si spočtou, že se to vyplatí, tím spíše, že německá vláda by jistě vypsala pobídky na nová pracovní místa. Už jen proto, že větší německý trh má daleko více možností saturovat produkci než malá zemička za celní bariérou.

Právě, že čím dál jasněji se ukazuje, že není. Je to utopie.

Tahle "utopie" už funguje 300 let v USA.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat