Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Sledujete psychicky naruseneho greckeho premiera?

Ok, Hawkinga vynechme, myslím ale, že princip je pochopitelný (zvláště dnes, kdy možná i 50% porodů není bezproblémových)

Roker možná ano, ale ve svém okolí velmi dobře vidím, jak lidé neřeší zadní kolečka. Opravdu si myslíš, že drtivá většina národa by si zodpovědně platila zdravotní pojištění, když přece tu telku dávají na splátky už od 990,- měsíčně? A v okamžiku, kdy přestaneš z halířů dělat talíře (tj. ztratíš ty miliony malých plátců), se ti celý zdravotnický systém "pojištění" zhroutí, a jsi rovnýma nohama v Americe, kde to opravdu funguje jako pojištění, tj. se každému počítá pravděpodobnost onemocnění, a podle toho je mu vyměřena částka na platby pojistného.

Co se týká TN a pod.: nesleduju, neviděl jsem (a rovnou říkám, že téhle stanici nevěřím ani nos mezi očima). Netvrdím ale, že to není pravda. Nicméně viděl jsem spoustu zoufalých lidí, kteří zkouší cokoliv (i zjevně nesmyslného), aby se vyléčili. A na takových lidech vydělávají někteří "poskytovatelé zdraví" - a opět nevím, zda je to tento případ. Podobná věc je třeba to protonové centrum, jehož léčba je v mnohých případech laiky považována za všespásnou léčbu, ačkoliv odborníci ji považují spíše za specializovanou na určité druhy a průběhy rakovin. To jim ale nebrání dělat v médiích kampaně a v podstatě nutit pojišťovny veřejným tlakem uhrazovat jejich komerční činnost. A tedy něco podobného může (ale nemusí být) ta operace v Izraeli - mně osobně je hodně divné, že se něco takového neprovádí např. v celé EU, navíc cena 1 milion značí spíše levnější operaci. Nejsem taky naivní a je mi jasné, že pojišťovna se bude úporně bránit velkým úhradám, aby zůstalo panu řediteli na novou limuzínu a rekonstrukci ředitelské kanceláře (mírně explicitně napsáno).

Co se ceny týká, moje zubařka, které jsem spravoval pojišťovnický SW je už v důchodě, tam byl kompletní sazebník. Ale třeba jako ochutnávku několika úhradových sazeb za výkony jsem našel zde (je to starší článek, takže už určitě došlo k navýšení): http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?old_url=zdravi/2007/4/12/clanky/kolik-stoji-zdravi-prectete-si/ Jen upozorňuji, že se jedná o sazby jen za samotný výkon, takže není započtena předcházející a následná medikace, další vyšetření, "uskladnění" pacienta v nemocnici atd. S ohledem na to, že prakticky všechny nemocnice jsou více či méně ztrátové (i když výsledovky hovoří po započtení dotací krajů a měst jinak), tak bych řekl, že reálné náklady budou ještě vyšší.

Ad pojistka na blbost: to je pěkné. Jenže v naší 150 hlavé české pobočce má toto pojištění sjednáno prakticky 100% zaměstnanců, přičemž za těch 15 let co tam pracuju bylo toto pojištění využito asi jen 15x (zbořená auta, rozbité počítače, apod.). Oproti tomu nemocnost (včetně těch nejzávažnějších chorob) je nesrovnatelně vyšší. A to nejsme firma, kde se chodí s rýmečkou na pracovní neschopnost. Navíc je třeba jasně říct, že zdravotní "pojištění" pojištěním doopravdy není, jedná se o účelovou daň.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat