Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Sledujete psychicky naruseneho greckeho premiera?

Hayek byl hlavně tvůrce určité ekonomické teorie nebo chceš-li filozofie. Jeho vlastní teorie má taky principiální chyby a mezery, pokud je aplikována - stejně jako měly chyby ekonomické teorie např. pánů Smithe a Keynese. Ono to je totiž dáno tím, že sebehloupější člověk (řečeno neekonomickou, zato exaktní vědou zvaná automatizace) je nekonečný nedeterministický automat (natož pak chytrý člověk) a o skupině lidí (oblast, národ, celá lidská populace) to platí násobně.

Pokud je mi známo, Hayek ale byl pro evropskou federaci, o společné měně (a výhradách k ní) mi známo nic není. Ovšem federativní princip jaksi vyžaduje společnou měnu. Pokud jsi měl na mysli decentralizaci takové federace, pak v tomto ohledu s Hayekem souhlasím. Otázka je, zda si ten pověstný pytel blech (kterým současná EU dnes bezpochyby stále je) není předem předurčen si nejprve projít fází rané centralizace, aby došlo nejprve ke standardizaci a posléze (po dovršení transformace a prvních průserech eurobyrokratů) k uvolnění správy zpět na menší organizační jednotky. Ne nadarmo se konsolidace akvírovaných firem odehrává v podobných scénářích - nejprve nastane tuhá normalizace a centrální řízení, aby se následně transformovaná společnost stala relativně nezávislou, ale již transformovanou.

Osobně se domnívám, že myšlenka eura je v zásadě správná. Málokdy se jakýkoli větší projekt obejde bez průšvihů, slepých cestiček a partikulárních omylů. Tohle zažívám ve velké firmě dnes a denně, není velkého projektu bez nějakého/nějakých průseru/ů. Podstatné je ty průšvihy analyzovat a pokusit se je opravit. Někdy to jde snadno, jindy se musíš vrátit kousek zpět. Ale zásadně vadných projektů moc není. Pokud se nad tím zamyslím, tak eurofederace a samotné Euro mají jednoznačně smysl, tedy klíčový záměr vadný není.

edit: a cukrovary? Ty jsme si přece zprivatizovali sami "velmi šikovně"... :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat