Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Sledujete psychicky naruseneho greckeho premiera?

Ne, to sis to hodně zjednodušil.

1. EU "donutila" komerční věřitele odepsat čtvrtinu řeckého dluhu a druhou čtvrtinu odkoupila (ergo ji defacto přenesla na zbytek daňových europoplatníků, čili klasická socializace nákladů). To byl první softkrach eurořecka v roce 2011.

2. Součástí tohoto "softkrachu" byl slib řecké politické scény, že provede hluboké reformy (jak to dopadlo, všichni víme - reformy skončily tím, že se zastavily na ani ne čtvrt cesty a co víc - udělaly se jen ty nejzbytečnější, které vývoj dluhu zpomalily, ale nezvrátily směrování.

3. Po celé toto pětileté období docházelo k dalšímu lití peněz do řecké ekonomiky za to, že řekové slibovali změny, které ovšem neprováděli.

4. EU se chová jak se chová zejména proto, že mnoho jejích představitelů má iracionální strach připustit byť jen částečný neúspěch; to osobně považuju za větší nebezpečí, než odchod Řecka z měnové unie. Mimochodem, pěkný blog okolo tohoto virtuálního problému má na aktuálně.cz Pikora.

5. Osobně se domnívám, že Grexitem dojde naopak k zásadnímu upevnění europrostoru a zejména konsolidaci některých rizikových ekonomik (Itálie, Španělsko,..), které už nebudou muset "živit" a ručit za Řecko. Opuštění Unie Británií není nepravděpodobné, ale pak je vysoce pravděpodobné, že naopak Británii opustí Skotsko. Tak jako tak GB je spíše svým reálným statusem přidružená země, než plnohodnotný člen EU, takže její odchod bude mít jen marginální význam.

ad samotné Řecko: Stačí se podívat na makroekonomická data Řecka, aby bylo okamžitě jasné, kde je ten problém. Ta země nic neprodukuje, jen přehazuje virtuální kopky peněz.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat