Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Sledujete psychicky naruseneho greckeho premiera?

Mna neprestava udivovat ako niektori spochybnuju narok veritelov na svoje peniaze, ktore Grekom pozicali.
Vy ked niekomu poziciate peniaze tak vam prida fakt normalne ak dlznik obvini, ze ste zid, a preto vam v rati polovicu alebo vam nevrati nic?
Sa mi paci ako sa nielen tu vyjadruju ludia, ktori nemaju ani sajnu o tom ako funguje ekonomika, ale predpokladam, ze zakladne pozical som si, musim vratit by chapat snad mali.
Mozno by bolo fajn keby podporovatelia Grecka vedeli, ze Grecky dlh sa sklada z niekolkych casti. Najpodstatnejsie su dlh MMF, ECB, Euroval a jednotlive staty a to najme Francuzsko, Spanielsko a Taliansko, ktori nakupovali Grecke dhlhopisy. A tu je jeden z problemov, pretoze Greci blbci vydavali v roku 2015 uz dlhopisy s 10% urokom, aby boli predajaschopne. Pritom bezna marza inych statov su 1.5 az 2%. Naco Greci slubuju 10% urok, ked vedia, ze to nie su schopni splatit? To vam pride normalne povedat poziacaj mi, dam ti papierik, kde mas garantovany 10% urok. Ved ja som velky stat, ja ti to vratim neboj.
Takze to nie je len o tom, ze nejaka EU tlacila Grekov do poziciek, Greci sami si aktivne poziciavali vydavanim statnych dlhopisov. Grekom padalo HDP (ostatnym vratane CR a SR rastlo), Grekom sa pomer dlhu voci HDP neustale zvacsoval a davno prekrocil odporucane hranice, kde je podla vseobecnej zhody ekonomov stat schopny splatit svoje dlhy.
Ale Greci oslavuju, sami nevedia co a mna by ako ekonoma naozaj zaujimalo, co chcu spravit so svojim dlhom, ako chcu zit dalej, aj ked budu mat svoju drachmu a co sa vlastne podla nich zmenipo ich referende.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat