Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Osviencim - Arbeit macht frei

O tom, že ten bordel, kantýna (a na ně navazující táborové peníze), bazén, etc. v těch táborech byly. Bordely poměrně do pozdní doby...
Paradoxně si pamatuji, že o fotbalových utkáních jsem slyšel a dokumenty viděl ještě "za komunistů" a byly, celkem logicky, prezentovány jako divalo pro mezinárodní pozorovatele. Svědčí to o tom, že i charakter koncentračních táborů se měnil v čase na likvidační (tím nemyslím nutně změnou konkrétního tábora, ale myšlenkou). Ne u všech, Terezín nebyl například likvidační nikdy, do Terezína například jezdil na kontroly mezinárodní červený kříž - a k čemu - k hovnu.
Mluvit o tom by mohlo zajistit, že si lidé nenechají vnutit kdejakou blbost pod (relativně) důvěryhodnou záminkou a pak se divit, co se z toho vyvinulo. A je jedno, jestli koncentrační tábory už byly zakládány se skrytým úmyslem, nebo se z nich to zvěrské, jak se nakonec dalo čekat, vyvinulo přirozeně(!) během času.
Nikdy jsem se nepovažoval za popírače holokaustu a tak nemám moc chuť se o tom bavit, protože mi to samozřejmě někdo vpálí. Nepochybuji, že v likvidačních táborech zmizelo hodně lidí a vůbec nepovažuji za důležité, jestli tisíc, nebo miiony, samotná myšlenka je zrůdná.

Například:
Zeptám se - stínítka z lidské kůže, není to pitomost? Zachovalo se jediné? Stínítka z lidské kůže byla k vidění v pětačtyřicátém (existují dobové záběry), pak už nikdy. Jedno, co se údajně objevilo před časem v USA, bylo z kravské kůže, přitom zbytek (kovová kostra, svary, niť na sešití) odpovídal době a místu výroby.
Řeknu - žádné stínítko se nezachovalo, nikdo nikdy hodnověrně nepotvrdil výrobu z lidské kůže, je otázka, jestli výstavka po osvobození koncentráku nebylo divadlo poplatné době (tak jako bylo divadlo tvrzení, že Hitler není mrtvý - je mrtvý - není mrtvý...).
(Takových příkladů by se našlo víc, i o těch botkách v Osvětimi jsem se už dočetl jiná vysvětlení.)

Ale jak se o něčem podobném zmíním na veřejnosti, jsem hned popírač holokaustu - přitom žádná z těch věcí neubere jediného vyhlazeného. A to je důsledek toho, že se nemluví o kantýnách, bordelech a bazénech. Nezapadají do správného nazírání na věc.

Jestli ti to takhle stačí, já s tímhle tématem končím.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat