naše hodnoty nejsou univerzální, ale tyto hodnoty tvoří ve svém důsledku onen blahobyt, který ti chudí chtějí, a do kterého se snaží migrovat.
Možná jsem byl špatně pochopen - ale já nechci nikomu nic cpát. Moje idea je taková, že na pobřeží EU anektuje kus území v africké zemi typu Libye (ano, to není košer, ale lepší řešení mě nenapadá) a na něm pomůže vystavět infrastrukturu, do které se mohou přistěhovat všichni kdo chtějí, za předpokladu, že budou fungovat jako v evropské zemi. Tedy kupříkladu: žádná šaría, žádné náboženské vládnutí, žádná anarchie. Naopak ano pro místní "ústavu", lokální volby, školní docházka, povinnost platit daně a poslouchat místní policii. K tomu jim dopomáhej EU
Nejsem si jistý, že to bude fungovat, v podstatě je to takový africký Matrix, ale určitou šanci tomu dávám, protože věřím tomu, že spousta lidí v těchto zemích už má po krk žití v bídě a nejistotě. Třeba to skončí prázdným měste(čke)m á-la Potěmkin, ale taky to může mít takový úspěch, že se to rozjede úplně samo. Minimálně ale EU bude moci říct, že něco reálného udělala, ne jen cpala zdroje do černé díry.