Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem EURO

Praveze nie. Celosvetova mena nepride zo dna na den. Bude to postupny vyvoj, ktory bude sprevadzany postupnym zanikanim lokalnych mien. Viem si predstavit, zeby sa napriklad cinska mena rozsirila po celej Azii. Naco su okolitym statom vlastne meny? Co z toho maju? Aj tak hospodarsky zavisia od velkej Ciny ako zvysok sveta.
Vlastna mena je len take zotrvavanie na starych zvykoch. Mame vlastnu menu, mame nezavislost, mozme si ju ovaldat sami. Ale takto to uz davno nefunguje, dokonca obchod od nastupu globalizacie ma uplne iny smer ako kedysi.
Dnes si ziadne stat nemoze povedat, ze sa izloluje, ze bude samostatny, ze si vyrobi podstatne veci sam a pod. Iozlacia = upadok hospodarstva. Kazdy je prepojeni s kazdym, sme proste zavisli od susedov, do USA, od EU, od Ciny, idea samostatnosti a nezavislosti je prezitok.
Ale viem si predstavit ako ludia radi pocuvaju nejakeho debilka ako sa na namesti bucha do prs, ze my si korunu nedame a zeru mu to.
Vlastna mena je proste demagogia rovnako ako napriklad potravinova, ci energeticka sebestacnost. Opat sa to dobre pocuva, kazdy by chcel mat vlastnu energiu nezavislu od inych, vlastne potraviny nezavisle od inych. Ale to je utopia.
Samozrejme keby bola CR bohata krajina moze mat vlastnu energeticku nezavislost, ktoru vie dotovat. Moze mat rozvinute polnohospodarstvo a zivocisnu vyrobu, opat ak je ju schopna dotovat, aby jej produkty boli konkurencieschopne na trhu. Vsetko sa da. Len je to o peniazoch. A sme zase na zaciatku bludneho kruhu. Chceme peniaze musime si ich zarobit, zarobime len ako sucast vacsieho celku...atd.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat