Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Tiez mate nutkanie vlastnit nehnutelnosti?

V predoslej debate som sa opat raz dozvedel aky je tento dnesny system zly a nuti ludi si poziciavat na cely zivot a hypoteky nicia ludom zivot.
Je to naozaj tak? Kto vas nuti vlastnit nehnutelnost a preco ju chcete vlastnit? Slavakom (a mozno aj Cechom) sa casto vycita, ze nie su mobilni, nie su schopni a ochotni cestovat za pracou a pohnut sa z miesta. Nedivim sa, takmer kazdy ma dnes hypoteku = je priviazany na jedno miesto, z ktoreho ma obmedzeny kacny radius. Radsej nadava na system, na hnusnych kapitalistov a spomina na casy zasle, minule a slavne. Kedysi predsa byty boli zadarmo (neboli, ale nevadi), bolo lepsie a stat, ci firma sa o svojich zamestnancov starali (ano aj nie). Akosi sa zabuda povedat to be, ze kedysi sme byty nevlastnili (boli statne alebo drustevne, nie sukromne), ze ich bol zufaly nedostatok a kapacity sa do podnikov lakali prave na ubytovanie, ze ked clovek skoncil v podniku tak serus a zhanaj si nove byvanie a nikoho nezaujimalo, kde si ho zozeniete. Atd.
V porovnani so zapadom je u nas percentualne vyssi pomer obyvatelstva, ktory vlastni nejaku nehnutelnost. Ale preco ich vlastne chceme? Pre pocit istoty? Akej ked sme zadlzeni na cely zivot banke? Lebo to chceme odovzdat detom? Naco. Ak vychvoam sikovne deti postaraju sa o seba same, mne tiez nikto nic nedaroval ani som nededil ziadnu nehnutelnost. Takze naco? Bezny byt za zivot zaplatime (v zavislosti od lokality samozrejme) asi tak sumou 100-200k eur. Ak to rozpocitam na 25 rokov (bezne hypo) je to 4-8k rocne! Za tieto prachy ak by som ich nevrazal do nehnutelnosti, ale platil si "len" prenajom si mozem kralovsky uzit 2-3 dovolenky a kupit si co chcem. Takmer po cely zivot. Nie je to divne, ze sa tak pachtime nieco vlastnit, co nas svojim sposobom dost obmedzuje?
Sam mam bohuzial nutkanie vlastnit nieco pevne (mam dom s hypo), takze patrim medzi tych, ktorym sa cudujem, ale ja mam ten pocit vo vnutri a viem o nom, vzdy som ho mal. Otazka znie, ci ho ma naozaj kazdy a ci to naozaj potrebujeme a ci nie je lepsia cesta neviazat sa a uzivat si ten zivot s vacsim mnozstvom penazi ako doteraz.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pozeram, ze kazdy kto tu reaguje robi skoro zasadnu chybu. Porovnava vlastnenie nehnutelnosti vs nev…
fleg 12.04.2015 22:53
fleg
jenže právě hypotéka je finanční nástroj, v podstatě úvěr jištěný nemovitostí. Ta je tvá (samozřejmě… poslední
touchwood 15.04.2015 19:33
touchwood

Pozeram, ze kazdy kto tu reaguje robi skoro zasadnu chybu. Porovnava vlastnenie nehnutelnosti vs nevlastnenie. Ale ja som predsa mal uvahu postavenu na hypoteke vs najom. Ak mam hypoteku vlastnit nehnutelnost budem asi za 20-25 rokov, cize to vase zabezpecenie je relativne lebo ho budete mat naozaj az v starobe. A aj to relativne, pretoze vlastna nehnutelnost naozaj negeneruje peniaze, aj ta si ich pyta.
Cize to, ze sa mi nieco stane a nevladzem splacat najom je uplne rovnaky pruser ako nevladat splacat hypoteku.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru