Jak rozlustit sifru?
Zdravím, neporadil by mi někdo s řešením jedné šifry?Šifra zní P18F1K121E169J16. Šifra by měla být jednoduchá,želbohu nikdy mi kryptografie nešla.
O šifře nic nevím, krom toho, že vyjde slovo s 10 písmeny. Pokud by to někdo napsal i s řešením,byl bych vděčný.
Pro každé 10místné slovo by se dal najít postup jak ho z téhle šifry získat. Bez bližších informací to bude asi neřešitelné.
Zadne blizsi info neni. Jen tak na okraj, sifru vymyslela zakyne devate tridy a vyresila ji i zakyne 7. tridy. Reseni to utcite ma,zadavatelka rikala, ze behem 4 minut by to melo byt hotove.
Řešení to bez bližšího nemá.
Dešifruj následující šifru (teď jsem si ji vymyslel): "a". Řešením by mělo být číslo od 1 do 9.
Nemáš šanci
Asi začnu mít strach z bab!
Beztak teď někde prodávají hranolky
Jak píše Wikan:
Pro každé 10místné slovo by se dal najít postup jak ho z téhle šifry získat. Bez bližších informací to bude asi neřešitelné.
Dodávám, že každé takové řešení by se dalo popsat aritmeticky, tzn. jenom operacemi sčítání a násobení mezi přirozenými čísly (každý znak by byl očíslován přirozeným číslem).
Takže s danými informacemi je řešení žákyně 7.třídy jen jedno z mnoha řešení, jejichž počet lehce kombinatoricky dostaneš.
Proto třeba řešení GGGGGGGGGG je rovnocenné řešení žákyně 7.třídy (opakuji: za daných informací).
PREKVAPENI
MENSTRUACE
Pokud k šifre nemáš klíč, dle kterého byl text šifrován, tak samotná šifra má nekonečně mnoho řešení.
Leda prohledávat různá řešení a vyhazovat automaticky ta, co nemají smysl.
Nevšiml jsem si, že je to omezeno počtem znaků, takže těch řešení je míň ;)
Napadlo mě HUBERO KORORO, ale to má moc písmen...
...ororok orebuh asi bude správnější...
CVUT a predmet kody a sifrovani ?
Pamatuji si, ze na obdobnou ulohu jsem si stahnul jakysi programek, do který jsem šifru nakopíroval a on na to zkusil všechny možné algoritmy včetně pokusu o slovníkový útok a za pár minut jsem měl výsledek a semestrální úkol vyřešený....
Protože při znalosti klíče už reverzně vymyslet zdůvodnění jak si na to přišel je poměrně jednoduché...
Na uspesne rozlustenie sifry potrebujes tony textu, cim je sifra zlozitejsia tym viac zasifrovaneho textu potrebujes. Ty si dodal jedno slovo a jednu informaciu, ze text ma 10 pismen, co je zufalo malo informacii.
Takto mozme fantazirovat donekonecna a nie je z coho sa velmi odrazit.
Jé tady je samej vyhlášenej vědec, hledáte v tom dešifrování MD5 či elektronického podpisu nebo tajemství CIA a vědecké důvody proč to nejde. Máte pravdu... Ale: Tady pochoduje jen o logiku a malinkato přemýšlení. Trvalo mi to asi 5 minut (+/-). Už to mám . A neřeknu! Namáhejte si také to, co máte mezi ušima a místo plácání od boku proč to nejde, hledejte řešení. Je snadné! Vtipné a jednoduché. Bléééé
Malá nápověda: Pročpak jsou ta čísla ve skupinách?
Nedivím se, že je nechceš sem napsat, vzhledem k tomu, že jich je nekonečně mnoho.
Ale já jedno mám, pokud uvažuji případ, že vzor se rovná obrazu:
P18F1K121E169J16
Nebo aby se to veslo do 10 mist:
Pricteni k pismenu cislo za nim:
PHFGKBERJZ
Odecteni cisla od pismene pred nim:
PXFEKTERJT
Cisla urcuji vzdalenost pismene od (int) 'A'-1:
PRFAKQEMJP
Vzdalenost od A:
PSFBKRENJQ
Vzdalenost od Z+1 odecitanim:
PSFZKJENJK
Vzdalenost od Z odecitanim:
PRFYKIEMJJ
Vazne bych ten vysledek potreboval znat. Pokud to nechces zverejnovat,tak mi to napis do PM. Nejlepe i s resenim
Něco jsem vymyslel, podle mě mám řešení s výraznou spojitostí k třídě holky.
edit: Tak spíš ne, ale smysl to dávalo.
Já jsem nedávno dostal takovéhle přání k narozeninám:
Zkusíte to? (Ještě prozradím křestní jméno odesílatele, ať máme rovné podmínky: Jan.)
Musel jsem si od odesílatele nechat jednou napovědět.