Nema to titulky, nerozumela bych vsemu.
A ze tenhleten podle tebe nejspis neni rozumny a umirneny (soudim podle toho, jakym tonem to pises), neznamena, ze uplne vsichni ostatni jsou stejni, ne? Ja nerikam, ze typicky muslim ti rekne, ze si Koranem klidne muzes utirat zadek. Ja rikam, ze (podle me) existuji takovi, kterym to bude jedno. Vetsina to pravdepodobne bude brat jako urazku jejich viry (stejne jako kdybys rekl krestanovi, ze si utiras zadek Bibli, nebo spartanovi, ze si utiras zadek toaletakem s logem Sparty), ale taky te kvuli tomu nezastreli, maximalne ti tak daji do huby - jenze to muze stejne dobre udelat i krestan nebo spartan, zejo.
Mi prislo treba docela zajimavy tohle:
„Nejsem Charlie, jsem Ahmed, mrtvý policista. Charlie zesměšňoval mou víru a kulturu a já jsem zemřel, když jsem bránil jeho právo to dělat,“ napsal jeden z uživatelů této sociální sítě Dyab Abou Jahjah.
Nekdo se proste prizpusobi hodnotam zeme, ve ktere zije a i kdyz s leccim treba nesouhlasi, toleruje to a bere to jako kulturu zeme, do ktery se pristehoval ci v ni vyrostl. A pak jsou neprizpusobivi.. ale to neni vec islamu, to je vec hlavne socialniho prostredi. Zamestnanej a relativne spokojenej muslim ze sebe nepujde delat mucednika. Nestoji mu to za to. Chudej muslim z ghetta, kterej nevidi zadny vychodisko ze svy soucasny situace, toho mucednika klidne delat pujde a bude se tesit na tech 72 panen v nebi, nebo kolik jich je. Jasne, v zemich, kde je muslimu hodne, jich treba ten bordel fakt dela hodne. Ale to je to samy jako cernossky ghetta v Americe nebo cikansky sidliste u nas ci na Slovensku. Pritom tam taky existujou slusni, vzdelani a pracoviti cernosi nebo cikani. Nebo tenkrat Nemecko ve 30.-40. letech 20. stoleti. Jeden cvok, kterej sam mel do arijce daleko, hlasal cistotu arijske rasy a dalsi podrztaskove ho v tom podporovali a pomahali mu s likvidaci tech necistych ras. Znamena to, ze vsichni Nemci byli tenkrat stejni? Jen proto, ze to byli Nemci? Kolektivni vina se neda uplatnovat vzdycky. A ze ted se u tech muslimu uplatnuje ukazkove.
Jinak nekde se tu resilo, ze krestani tohle delali taky. Kdysi jsem se o tom bavila s kamoskou a ona je tam vlastne docela zajimava vec. Islam je o nejakych 600 let mladsi nez krestanstvi - a co delali krestane pred temi 600 lety? To byly presne ty zminovane krizove vypravy, inkvizice a tak. Skoro to vypada jako neco, cim si projde kazde nabozenstvi. No, je to jen konspiracni teorie, ale na druhou stranu zajimave to je.
Proste ja si stojim za tim, co jsem psala uz driv. Nabozenstvi samo o sobe neni vinikem. Viniky jsou vzdycky lidi, kteri si to vselijak vylozej, pokroutej, zmanipulujou ostatni a jdou delat bugr nebo hlasat nenavist.