Nikde netvrdím, že chci všechny rovnat podle pravítka. Jen nemám rád předsudky, lidi hodnotím výhradně podle jejich činů. Hodnotit lidi podle vnějších znaků jsem se definitivně odnaučil na vejšce. Co když člověk, kterého jsem nepřijal na školu/místo kvůli předsudku je právě ta vyjímka, o které se tu uvádí, že existuje. A další věc, kterou nemám rád je paušalizace. Zvlášť nepodložená. Chytřejší opice? Ok, jakou mají ti lidé historii? Měli vůbec šanci získat nějaké vzdělání? Jsi si jistý, že kdyby měli stejné podmínky jako třeba ty, že by to pořád byly chytřejší opice? Tady se mě neustále někdo snaží přesvědčit, že tahle skupina lidí má takové vlastnosti. A bije mě za to, že tvrdím, že to není pravda. Zřejmě pro to, že se domnívá, že také mluvím o celé skupině. Nemluvím. Mluvím vždycky o jednotlivcích, někteří do vašeho modelu mohou zapadat, jiní ne.
Co se týká dětí, snažím se u každěho najít to nejlepší. I u toho největšího trouby. Prostě najít něco, v čem je dobrý a pomoct mu ukázat, že je v něčem dobrý. Motivace dělá neskutečné zázraky, zvlášť u dětí. Je neuvěřitelně demotivující neustále prohrávat, ať děláš co děláš. Celotáborovou hru vždycky vymýšlím s ohledem na složení teamů, aby každý mohl alespoň jednou vyhrát, něco dokázat (ne tím, že mu postavil laťku níž, ale že vymyslím takovou činnost, ve které je dobrý). Myslíš, že by si hru užili, když by věděli, že jsou o dvě třetiny pozadu a nemají šanci se z chvostu dostat?
K tématům, kterých jsme se tu dotkli.
Myslím si, že:
.. evropská civilizace má jistou část zodpovědnosti za současný stav afriky.
.. český i evropský sociální systém vyžaduje revizi. Je málo motivujicí. Představuju si, že by měl podpořit jen toho, kdo o to stojí (a ti i při středně dlouhé nezaměstnanosti), například podporou při dalším studiu (2-3 roky, žádné rekvalifikace, plnohodnotné vzdělání)
.. občanství jako institut by měl projít silnou debatou o jeho smyslu, aby lépe postihoval vztah k místu, kde žiju a co jsem pro něj ochotný udělat.
.. kdybychom měli podobnější startovní podmínky, byli bychom podobněji úspěšní. Pochopitelně ne všichni ve stejném oboru, každy podle talentu a dispozic.
.. muslimské komunity, by se měly silně angažovat v současném dění, zejména klást důraz na evropské hodnoty, jako je svoboda slova a vyznání.
.. ve společnosti, kde nemá zaměstnaní ani část mladých z většinové populace jsou vyloučením nejvíc ohrožení ti, kteří se viditelně liší. Ti pak svůj stav bez cizí pomoci nedokážou zlepšit.
.. odsouváním problému z očí problém nevyřešíme.
Nevím:
.. jaký trest by byl odpovídající činům, kteří tihle lidé spáchali. Trest smrti či zabití při akci by jen posílilo mučednický kult u některých jejich fanatických přívrženců. Dlouhé vězení je pak zátěží pro společnost a riziko, že by se mohli dostat někdy ven.
Bojím se, že:
.. trvalý útlak, stejně jako kdykoli v historii vede jenom k násilí, až pohár přeteče a utlačovaní už neboudou mít co ztratit.
.. striktní separací problém nevyřešíme a naopak prohloubíme předsudky a příkopy.