Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Problém s islamisty

Bavíme se tu o historii více jak 5000 let. To je, alespoň pro mě nepředstavitelná doba v celé své komplexnosti. A také je plná různých kdyby, o kterých se můžeme jen dohadovat, protože to nedovedeme změnit, nedokážeme zjistit, jak by vypadala alternativní historie, která se prostě nikdy nestala. Ve vývoji naší civilizace existovaly různé motory, které ji hnaly vpřed, ale také brzdy, které se ten pokrok snažily zastavit nebo zbrzdit.

Třeba v africe díky izolaci a celoročně příznivému podnebí nevznikaly tak silné motory (některé věci prostě ani nenapadlo vymýšlet, když je nepotřebovali, díky izolaci nebyl pocit ohrožení tak velký) a byly naopak velké brzdy (zejména náboženství), proto byli v době kolonizace tak pozadu. A nebo prostě si to můžeš zdůvodnit tím, že byli prostě blbí. Faktem je, že v polovině 19. století si Evropské koloniální mocnosti rozparcelovali Afriku bez ohledu na nějaké národnostní vazby a během jejich nadvlády se vůči místním obyvatelům dopouštěli strašných věcí a získané bohatství odváželi do svých zemí. Místním lidem nenechávali nic. Británie, Francie či Belgie pod tíhou důkazů toto uznali, žijícím oběti dokonce odškodňovaly. V této souvislosti jsem narazil na pěkně ozdrojovaný článek na wikipedii.

O čem tu vlastně debatujeme?

PS: Uf, teď jsem myslel, že jsem o tu svoji pracně vytvořenou odpověď přišel. Zatracené mobilní připojení.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat