S ILFORDY ani Fomapany zkušeností moc nemám. Fomapan mi přišel vůči citlivosti zrnitý. Když černobíle, tak jsem používal Kodak T-MAX, z toho šly metrové zvětšeniny bez problémů. Taky jsem experimentoval s Kodakem Technical Pan film, ale to už se moc nesežene. Byl to ale docela voser vyvolat; bylo to na to hodně citlivé.
Teď když chci čb, tak používám Kodak T400 CN. Nafotíš, dáš vyvolat normálním procesem C-41 a máš černobílé fotky.
Z barev taky Kodaky, zásobil jsem se filmy ProFoto XL 100, to je záležitost posledních pár let; ale jak se ty filmy na trhu objevily, tak z něj i rychle zmizely. Mám jich ale v mrazáku tolik, že dřív zaklepu bačkorama, než je všechny nafotím. Rád experimentuji i s prošlými a/nebo noname filmy - někdy to vyjde hodně zajímavé. Třeba Kodak Ektapress 100 (což není noname, nýbrž někdejší hi-end mezi negativy) s datem expirace 2001 má barvy jak čtyřicet let staré pohledy a potřebuje minimálně o 1,5 EV přeexponovat. Kvůli tomu je ale použitelný jen za slunečného počasí. Ještě mám v mrazu Fuji PRO-Z 800 (exp. asi 2008) a ten bych mohl zkusit, na zimní krátké dny ideální.
Axomat máme doma taky, chtěl by oprášit Doporučuji ti jen vyměnit objektiv, výborná skla jsou Rodenstock.