Tak ještě doplním "čerstvý nákup na objednávku". Normálně "chemii" k vánocům nekupuji, protože na to nemám buňky. Manželka je astmatička, hrozí nebezpečí, že by mě mohla obvinit, že jí nějakou voňavkou usiluju o život. (Navíc je alergická na oříšky a to vám říkám, tahle kombinace je pro manžela za trest. Polovinu možnejch "jen tak dárků" si prostě rovnou můžete škrtnout.)
Takže vytáhla z toaletky nějakou tu docházející voňavku, nebo co to je a prej - jestli zase nevíš co, tak kup tohle. U Rochera.
Fajn, tohle zelený.
Kup ale přesně tohle, dělají tři podobný, ale ty už jsou jiný(!). Necheš si to napsat? - Dobrý, vezmu si tu flašku s sebou.
...
Říkal jsem si, že prostě u pultu vytáhnu tu flašku a řeknu: Tohle chci. Ale jak jsem tam přišel, tak zase - přece nejsem až tak neschopnej, že bych to nenašel bez pomoci. No a rozhlížím se tam, dvakrát jsem obešel krám a koukám támhle, to by mohlo bejt vono, mají dvě podobný, jedna z nich to bude. Samozřejmě, na flaškách stejný listí, akorát ten odstín trochu jinej. Tak si říkám to by mohla bejt ta nalevo. No ale abych se ujistil, tak jsem se k tomu pultu připodloudil a z náprsní kapsy povytáhnul tu docházející, porovnal a jen tak pro sebe si říkám: Jo to bude vono.
Samozřejmě, od kasy a za mnou se ozvalo: Ano, to je ono. Obě prodavačky a (jak říkal nebožtík Sovák), hihňaj se jak Jarda Štercl.
Tak si říkám, že tam taky musí mít povyražení, když tam chodí takoví zoufalci jako já. Jedna sorta chodí s originálním mustrem, který doma pracně odcizila a musej to stihnout, než se manželka vrátí. Druhá sorta chodí s papírkem a na něm s tím, co opsala z etikety (komu z vás to připomíná situaci, kdy se neznalec snaží koupit grafiku, he?) a pak z toho u pultu deklamujou písmeno po písmenu. Samozřejmě i s blbou výslovností, protože pro ně je to jako kdyby četli rossetskou desku.
No a třetí, ti nejstatečnější, si to "přece zapamatujou, na tom nic není". Pak stojí u pultu a: Já bych prosím potřeboval... to..tu... e-ee... sakra. Tak já ještě přijdu. A jdou podepsat přestupní lístky do sorty dvě.
Mimochodem, mají docela slušný výběr v osobních váhách.