Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Hrajete si někdo s Picaxe?

Zdrávi buďte,

nedávno jsem objevil krásnou hračku, mikrokontrolér zvaný Picaxe. Mám zatím ten nejjednodušší, osminožičkový. Je skvělé, jakým v podstatě primitivním skoroBasicem se to dá programovat. Hrajete si s tím taky někdo?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobně používám MikroPascal pro PIC, dají se stím programovat prakticky libovolné PICy. Existuje tak… nový
Moas 26.11.2014 05:59
Moas
Jo, mikroElektronika má bohaté portfolio a ceny jsou velice dobré (249$ při koupi libovolné vývojové… nový
marekdrtic 26.11.2014 09:40
marekdrtic
Mně taky občas vadí, že kód vygenerovaný kompilátorem je výrazně větší než když to člověk píše v čis… nový
Moas 26.11.2014 14:41
Moas
Máš povoleny optimalizace v nastavení? Tools - Option - Output - zaškrnuto SSA optimization a Optimi… nový
marekdrtic 26.11.2014 15:08
marekdrtic
Já si hraju v rámci školy s kitem, kde je programovatelné hradlové pole (FPGA - nějaký Spartan 3 od… poslední
Niko Bellic 30.11.2014 00:53
Niko Bellic

Osobně používám MikroPascal pro PIC, dají se stím programovat prakticky libovolné PICy. Existuje taky mikroBasic, mikroC... umí to i Atmely a další. A osekaná verze je zdarma.
Je to univerzálnější.

Jo, mikroElektronika má bohaté portfolio a ceny jsou velice dobré (249$ při koupi libovolné vývojové desky společně s prostředím, jinak 299$), sám mám mikroC pro PICy a pro ARM. Co každého bastlíře zaujme je široká nabídka tzv "Click boards":

http://www.mikroe.com/click/

Dá se tam dohledat spousta zapojení s různými senzory i se zdrojovými kódy.

Samotné prostředí je příjemné na použití, opět spousta již předpřipravených knihoven, pro začátek to určitě stačí. Vadí mi, že u velkých projektů se stává, že prostředí občas spadne. Proto u některých projektů radši volím Keil MDK-ARM, to je "jistota". Potom ještě doporučuji ne úplně spoléhat na dodané knihovny. Pokud bych mluvil konkrétně, doporučuji pro ostré projekty někde nasazené nepoužívat I2C knihovnu v mikroC, ale napsat si vlastní s timeoutem. V případě, že slave nepošle ACK, skončí program v nekonečném cyklu (čeká právě na ten ACK). Několikrát jsem si o tom s mE vývojáři psal, aby tam podobně jako drtivá většina ostatních knihoven přidali alespoň volitelně timeout, odmítli to z tohoto důvodu: "If the slave device does not ACK, it does not correspond with the I2C specification.". Ale v reálu slave ten ACK opravdu jednou z x desítek tisíc spojení nepošle (ESD event, výkyv napájení atp.)

Ale jinak je to na tvorbu věcí super :-).

Mně taky občas vadí, že kód vygenerovaný kompilátorem je výrazně větší než když to člověk píše v čistém assembleru, takže do povětšinou malé paměti těch levných obvodů se komplexní program nemusí podařit nacpat. I když je pravdou, že to se mi stalo zatím jen dvakrát, následně stačilo jem vyměnit PIC 16F84 za 16F88, upravit config bity a bylo. :)
Horší je, že na nějaké počítání mikrosekund se to taky moc použít nedá a je potřeba včlenit čistý assembler, na který je spoleh co se délky trvání instrukcí týče.

Máš povoleny optimalizace v nastavení? Tools - Option - Output - zaškrnuto SSA optimization a Optimization level 4 nebo 5. Delší než assembler to ale asi bude vždy, už z principu univerzálnosti všech knihoven v mikroC. Počítání mikrosekund jsem netestoval, obvykle tomu kvůli spotřebě věnuju nějaký Timer a v mezidobí dám mikrokontroler do sleepu.

Srovnání Keil <-> mikroC je ale hodně zajímavé. Keil má u ARM u podobných projektů tak poloviční až třetinovou výslednou velikost kódu. Asi je to ale taky dáno tím, že pro Keil si všechny knihovny píšu sám, zvlášť u life support aplikací, tam se nemůžu spolehnout na knihovny ve formě "blackboxu", kde je k dispozici jen binárka bez zdrojáků, jako v mikroC.

Já si hraju v rámci školy s kitem, kde je programovatelné hradlové pole (FPGA - nějaký Spartan 3 od Xilinxu) a mikroprocesor MSP430F2617. K FPGA je softwarový balík od Xilinxu s velkým množstvím nástrojů a pro MCU stačí zdroják v C a přeložit pomocí FCMake a MSP-GCC.

http://merlin.fit.vutbr.cz/FITkit/uvod.html

Udělal jsem na tom zatím dva větší projekty. První takový ořezaný přehrávač SID skladeb (hlavní činnost v FPGA) a zrovna jsem dokončil otáčkoměr (tady naopak skoro všechno řídí MCU).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru