Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Učit se nebo vzdělávat se?

Ked som bol v poslednom rocniku na strojarine mali sme take katedrove mecheche v jednej restike. Nieco sa popilo a zrazu profesor, ci docent uz nebol tak vzdialenym clovekom, takze sme napriklad skoncili pri zaujimavej rozprave, co je ulohou VS.
Uz vtedy som zastaval nazor, ze ulohou skoly nie je cloveka nieco naucit, ale naucit ho ako sa ucit. Potom je to uz na nom samotnom kam az dotiahne vzdelanie. Samozrejme od ZS to nemozeme nechat len na ludoch samotnych, ludia su od prirody lenive svine a nejaky dril tam byt musi. SOm rad, ze nase vseobecne vzdelanie na rozdiel od toho v USA napriklad nam dava aspon vseobecny rozhlad o svete a o tom ako to cele funguje.
Uz vtedy som zadefinoval napriklad, ze ulohou VS je oddelit zrno od pliev a ze sa im to bohuzial nie vzdy dari. Narazam hlavne na svoje spoluziacky, kde to bolo u zopar jedincov az do neba volajuce, ze tam nemaju co robit (studoval som Manazment strojarskych podnikov, cize 3 roky vseobecna strojarina + 2 roky ekonomika skor). Krasne sa to prejavovalo na tvorivych predmetoch, napriklad podnikatelske hry, kde sme simulovali zalozenie podniku a jeho manazment a "bojovali" proti pc. Kruzkovi outsideri (napriklad ja) na takychto predmetoch hviezdili, bolo treba zapojit hlavu, spravit si nejaku strategiu, pocitat s roznymi faktormi (konkurencia na trhu, pohyb cien, fluktuacia zamestnancov a pod) a toto oni nezvladli a koncili suverenne na konci. Naopak predmet, kde sa stacilo pekne obliect, nieco sa nabiflit, ci opisat tam to mali za 1. Bohuzial tieto, z mojho pohladu v praxi nepouzitelne entity dostudovali rovnako ako ja a pysili sa rovnakym titulom ako ja. Pritom sa jednalo z mojho pohladu o pomerne tupe bytosti, bez naznaku invencie, ci nejakeho talentu aspon na nieco. Aha no sice na nieco ano, pekne sa obliekali, do skoly chodili, ci sa nechavali vozit na drahych autach a spoluziaci ich nezaujimali, kedze lovili zasadne v solventnejsich vodach.
Samozrejme stretol som aj intelgentne baby, ale konkretne v mojom kruzku prevazovali hlavne taketo.
Na druhej strane si bude trosku odporovat...kamos chodil na spalovacie motory, cize "autickar" a v 4.rocniku sa na intraku prisiel spytat na rozdiel medzi naftovym a benzinovym motorom. Sme si mysleli, ze si robi srandu. Nerobil. Nicmenej dostudoval v pohode a dnes robi nejakeho sefa servisov Peugeotu na SK a asi to robi dobre, ked sa tam vypracoval. Mozno naozaj netusi ako je funkcny rozdiel medzi naftakom a benzinakom, ale ak to na svojej pozicii nepotrebuje preco nie.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat