Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Podle čeho se lidé rozhodují, koho volit?

Ono ale to co pises je taky pusta teorie. Mimochodem tady vubec lidi nejsou nacuchli socialismem, tohle me vzdycky dostane, kdyz nekdo zacne tvrdit, ze za vsechno muze socik, kdyz ho tu za prve uz 25 let nemame a za druhe dotycny dostatecne nestudoval domaci historii. Tunely, kradeze apod. tu byly i za prvni republiky, davno pred socikem, dost mozna to ma odezvu mnohem dal v nasi minulosti, ale ta prvni republika, kdy jsme si rozhodne vladli sami je dobre zdokumentovana.

Jinak jiste Svycarsko by nebylo vyslovene spatny :-), ale oni se ke svemu systemu k obcanske spolecnosti propracovavali radu let a prosli uplne jinym vyvojem nez Cesi. Nic podobneho u nas neni myslitelne, naopak s trochou fantasie se da pomyslet na razny rez a zakotveni systemu, ktery navrhuji. Ma to samozrejme ten uz vzpominany hacek, ze vladnouci politicka trida nikdy nic takoveho neodhlasuje. To co navrhuji je proste rychla cesta k obcanske spolecnosti, ktera se da ujit za jedno az nekolik desetileti, ne za stovky let jako kdybychom uvazovali o svycarskem systemu.

Jeste jedna poznamka, Svycarsko je ponekud vyjimecny pripad, ale zasmal jsem se pri zmince o Holandsku nebo Belgii, jejich "obcanska" spolecnost je jen o malo lepsi jak ta nase. To je presne ten duvod, proc vytvaret uplne novy system "prime demokracie" neovladatelne nekolika malo gaunerama (pardon politikama), soucasny system, ktery maji velmi podobny nasemu evidentne nefunguje v mnoha i nam podobnych statech, proc by mel fungovat u nas.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat